dilluns, 13 d’octubre del 2014

Nous contes per un nou estat. - Segon: L'EXAMINADOR.(7)


A l’ajuntament hi consten tots els agregats, però hi falten alguns que s’inclouen a la província limítrofa. A la toponímia regional figuren: el comellar d’Escalabornava, la barrancada de la dreta d’Escalabornava, la pleta del pastor Papo Tortó d’Escalabornava. Ho consulta per curiositat i per veure a la noia en qüestió. Ella no sap res, com d’altres tantes coses, aquests dies se la fa un xofer d’autobús casat a l’altra banda del collat. Al poble de putes no n’hi ha, encara que es comenta que un parell o tres de senyores presten el servei; ningú li donà més raó.
Hi ha les turistes. A vegades arriba alguna de solitària o un parell per visitar el poble, i se l'acudeix oferir-se com a guia per atansar-se a elles. Per aquest menester cal tramitar el corresponent permís oficial a la municipalitat. L’adjunta li explica els requisits i li omple el formulari. Com a estranger ha de passar un examen previ. Havia hagut guies forans, no és d’estranyar, els llogarrencs prou feina tenen en els seus quefers, per ocupar-se d’ensenyar la contrada als turistes, persones de costums grollers i maldestres. La jovenalla, la meitat que se'n va a estudiar fora no torna al poble, falta gent per a fer de guies. Actualment hi ha un que comparteix aquesta activitat amb la de ferrer. Quan es cansa de remenar ferros, ofereix els seus serveis als turistes, sempre n’hi ha algú que accepta. Al poble hi treballa un taller amb dos ferrers i un aprenent.
L’adjunta, mentre va a l’altre despatx, es treu la jaqueteta, sota hi du una peça de tirants cordada amb tres botonets, dos d’ells, descordats, mostrant un escàs pit desorientat, que a ell més que res li fa angunia. L’examen es concerta d'avui en vuit, ell així ho prefereix. Amb el bus arriben tres noies més al poble.
Per preparar-se puja un parell de cops a parlar amb el seu amic, que li explica tot el que li cal saber i més, disposa del millor mestre, encara que la segona part de l’examen es basa en el tracte personal i tot el que ha de saber sobre psicologia aplicada al tema.