divendres, 3 d’octubre del 2014

Nous contes per un nou estat.- Segon: L'EXAMINADOR.(4)


El pis no és massa gran: una cuina, un quarto de bany, un menjador-sala d’estar, una habitació acceptable i una altra de molt petita amb dos armaris encastats que contenen l’arxiu del viceconsolat. L’única taula de treball és la del menjador, de la neteja se’n carrega una senyora que es va presentar el primer dia, el seu sou surt de la seua paga, que no està malament per ser on és, però que a casa seua seria ben poca cosa, ha llegit que figura una gratificació extraordinària pels serveis prestats, una vegada de tornada al seu país. A la cuina la nevera està plena i el rebost del patí de llums és ben assortit; sempre es queixava que no tenia temps per cuinar. Gairebé ni ha recorregut el poble, prou feina té a arreglar el pis al seu gust i endreçar les coses. També ha anat a comprar roba, l'han informat que el mercat és cada dilluns a la primera plaça del poble, on arriba l’autocar, així que té tot el cap de setmana per endavant pràcticament sense fer res, a l’agutzil no l’ha vist més. Al portàtil del viceconsolat li han arribat totes les noves personals que li calien: L’excedència de la seua feina, primer, després l’enhorabona del ministeri d’afers exteriors, el nou document diplomàtic, i les fotos dels seus pares en una festa d’aniversari recent.
Cada cop que surt deixa les claus al bar restaurant del costat, regentat per un parent de l’agutzil, l’immoble sencer pertany al municipi, que el lloga. A més a més si s'absenta per més de dos dies, ho ha de notificar al secretari de l’alcaldia, i tancar llum i aigua. A la planta baixa hi viu una família des de fa molts anys, descendents d’un antic mestre que es va casar al poble, la seua prole ocupa la planta baixa des de què es va aixecar l’edifici. La planta superior és partida en dos pisos, l’altre resta buit, però la senyora de baix assegura que de seguida l’ocuparà algú, perquè van molt buscats. Ells mateixos han de fer mans i mànigues per conservar el seu habitatge, sempre hi ha algun pallús que els hi vol fotre. També afirma que és degut a la seua ubicació, el que vagi tan buscat, encara que no estigui al bell mig mateix del poble, és a dir entre les dos places, està força bé, i que si volen cases, a la part alta del poble n'hi ha, i a bon preu.
Un matí davalla del cotxe oficial el delegat del govern provincial, ha d’anar a l’ajuntament a fer la presa de possessió. El sendemà es queda tot el dia al pis reunint un munt de papers, actes i rebuts per enviar al ministeri amb valisa diplomàtica. Després roman uns dies vaguejant pel poble, esperant l’hora de dinar per anar al restaurant del davant, i l’hora de sopar a casa. Després veu la tele fins que s’avorreix, llegeix una estona… li costa dormir, fuma a la galeria esperant la son.