dilluns, 27 d’octubre del 2014

Nous contes per un nou estat. - Segon: L'EXAMINADOR.(11)


La viuda és del tot diferent fora de l'àmbit estrictament laboral. Quan va a cotitzar a l’adjunta de secretaria, que es veu que val per tot, es mostra cordialment afable i sempre el tracta amb consideració i cortesia. En canvi quan la veu o se la troba lluny de l’ajuntament, les seues relacions es limiten a una ràpida salutació i prou.
Per fi s'escau el dia de la celebració dels difunts de la família de la seua amiga i veïna. La primera jornada, la dedicada a les matances, sense cap missió destacada, es limita a compartir hores amb els homes vagarosos allí congregats, mentre les dones xerren o s’entretenen en una altra part del pati de la casa familiar. Els homes fumen, prenen cafè o xerren (no gaire), asseguts per grups sota l’envelat. Està mal vist marxar abans d’hora. L’avorriment regna, fins que amb les taules parades, l’alcohol comença a brollar en forma de fresques cerveses, en un inici, i Arac (un aiguardent local, que alguns dilueixen en més o menys mesura). Les dones de la família manen, fins que al capvespre el capellà beneeix l’altar, amb la meitat dels marits mig pets. Per refer-se, l’endemà masteguen fulles de coca, dutes de la província veïna del nord.
El segon dia la festa va in-crescendo, pel de matí s’espera a tothom per esmorzar la fritada amb mongetes, després qui més qui menys s’escapa a fer la becaina. El dinar comença tard, les amanides, les verdures acompanyaven les avirams, porcs i capons, i finalment corders i cabrits; ceba, all i espècies per tot arreu. Els plats es devoren amb fruïció. Abans que acabi l’àpat, l’orquestra comença a interpretar temes tradicionals, esperant que s’arranqui la primera parella, iniciant així el ball amb la tarda avançada. A les sis del vespre ja es fa fosc, llavorers s’il·luminen les bombetes de colors de l’envelat. Els homes i les dones es barregen, ell se situa prop de la viuda, que és sol·licitada per un bon nombre d’amistats, encara que no fa per ballar. Al cap d'una bona estona els menestrals que l’observen, l’insisteixen perquè tragui a ballar a alguna xicota. Té controlada a la viuda que continua defensada. Es decideix per una noia que accepta gustosa, llavors s'inicia el sarau bescanviant parelles, fins a la cançó de comiat. La viuda balla uns quants cops amb diferents elements, sense cap opció per ell. La gent s’acomiada amb lentitud, parsimònia i traïdoria, sembla que no volen que s’acabi la festa, és diumenge, l’endemà toca pencar, però al poble la gent fa de més i de menys amb la jornada laboral. Se sent pesat i l’alcohol comença a ficar-se-li malament. Quan per fi marxa, molts dels assistents continuen de xarrameca.

     Buzz Clifford - "Moving Day"