dilluns, 1 de juliol del 2013

A.C.J. -----NOU (onzè)

Un dels vespres va arribar la furgoneta de l’oficina de defuncions. La parella de funcionaris se’n va anar directament a lloc, ningú no es trobaren en el trajecte fins la cambra on descansaven les despulles, tampoc necessitaven persona que els hi indiqués.
Una veïna que els va veure arribar des de la seua masia, va baixar corren per avisar-los. En arribar es va trobar a les dones soles, descansant en el silenci i la quietud del saló de la casa (dies abans una d’elles intentà fer córrer la ment reprenen les manualitats descuidades abans del sinistre: el ganxet i les "frivolités" de les que tan orgullosa era de regalar a les amigues. Rendint-se de seguida al rebutj dels seus dits a seguir unes pautes mecàniques, que el cervell no transmetia correctament, engegant-ho tot a rodar, alterada i nerviosa fins a perdre la xaveta, confonen la realitat i les dimensions, els plors i les rialles, una escena que causà gran aflicció a les seues parentes). Una d'elles anà a cercar al cap de la casa, les altres esperaven a la porta de l’habitacle la fi de la inspecció, que es va allargar encara una bona estona. Primer va sortir un dels funcionaris demanant per l’enterrador, a qui el Supun ja havia anat a buscar. La cosa feia bona pinta, si demanaven per l’enterramorts és que potser hi hauria enterrament. Però no es podien confiar, aquell era un cas molt especial i valia més no anticipar conjectures.
Les tres persones van eixir enraonant amb indolència, estava clar que l’important s’ho havien dit dintre, una d'elles conduïa el carretó amb les neveres. La família en ple els acompanyà fins la porta, acomiadant-los desprès de ser convenientment obsequiats. L’enterrador va regressar a la masia amb la família, i ja quan els tenia a tots reunits al rebedor, els va fer saber que els "rapinyaires" vindrien pel cos abans de mitjanit, però que tal com ho havien vist i per consideració, degut les particulars circumstàncies, excepcionalment no obririen la caixa. Llavors els hi entregà la copia signada de les ordenances oficials, en què s’obligava a requisar el cos en tots els casos similars. Disposaven d’unes poques hores per efectuar els arranjaments necessaris, lo ideal, els va dir, fóra una persona de confiança, millor que no pertanyés a l’àmbit familiar, l’ajudés en les labors oportunes per canviar i traslladar al cadàver, ja que gracies a la magnanimitat dels funcionaris podrien enterrar el fill d’acord amb les seues creences, sol era menester espera un temps prudencial per a què tot tornés a l’estricta normalitat. Es van ficar d’acord sobre procediments, serveis, honoraris, etc., amb una premuda de mans amb el cap de família ho segellaren.