dilluns, 29 de juliol del 2013

A.C.J. -----NOU (disetè)

El silenci, perquè no resta res a dir, ni res més es vol escoltar. Tampoc s’hi estan massa estona, el Prasath l’indica per on ha d’agafar el senderó, s’acomiaden amb bones intencions, desitjant compartir una estona plaent en un cafè del poble.
Va davallant, revisant la seua intermitent relació amb el Prasath, des de què coincidiren plegats en una feina per la comunitat, d’aquelles a les que no es presenten voluntaris. Ells van formar un bon equip i van anar fent fins que les coses van canviar. Malgrat tot, amb el decurs de les estacions s’han anat veien; ell va ser convidat a la boda del Prasath. És el que pensa el Supun dels canvis que provoca la vida en la gent, menys a la seua que al seu parer sempre es manté igual i no canvia mai, És un pesat banyut, val més que se’n anés a fer la mà.
Traspassat el Punt d’Espera el camí guanya amplada, apte pel pas dels animals, i quan més baixes més trencalls parteixen cercant els racons fèrtils com lo del Prasath, o les primeres terrasses de conreu, pràcticament totes deixades de la mà de Deu. Resten en peu les antigues bordes, encara que els propietaris ja no les mantenen i moltes d’elles no reuneixen les mínimes condicions; no són temps per passar la nit a la serra i menys després de l’obertura de la pista fins el primer gran esglaó, que escurça força la distància de casa als terrenys de la muntanya; per lo que es fan anar els més alts, ningú no els vol ni regalats. El Prasath hi cultiva especies i plantes medicinals, quasi tot per consum propi, la resta ho ven a un marxant que li passa cada, dos mesos per casa. Hores d’ara ensinistra un cadell de gos per les tòfones, ja fa mesos que enterrà al vell amic Limón i ara para sol al seu racó. Per casa seua hi passa molta gent, la seua dona és molt simpàtica, sempre està contenta de rebre visites, a més a més és una excel·lent amfitriona, a la recollida mansió familiar tothom s’hi sent a gust.
A l’esplanada que es va fer per a què la retro podés donar el tom, les bicicletes esperen als muntaners, que les usaran per davallar fins el punt de recollida. A l’endemà el primer tractor tornarà a pujar les suficients per què ningú es quedi sense. M’agradaria veure a l’artista de la bicicleta, que deu de fotre el paio, amb lo vell que és i baixa amb la màquina com una fletxa, encara que plogui, que nevi o faci una ventada que se’n porta els collons dels gossos, un dia me’l vaig trobar que baixava directament per la drecera, pel camí vell, estava tota la pista enfangada, sobre tot les parts toves planes després de les marrades, era una putada, tenies que parar, perquè se’t fotia un muntegot de fang sota la forquilla entre la coberta i el freno que no et deixava avançar de cap manera, tenies que traure’l burxant amb un bastó. A l’artista de la bicicleta li pesa la seua fama, això de no haver caigut mai, ni punxat tampoc, ho porta molt malament. Em lliuraré de dubtar d’ell, una glòria àmpliament reputada per la comunitat. Com narrador equànime i responsable, notificaré que les exhibicions amb les que no fa pas massa delitava als conciutadans, doncs, fa temps que no es veuen, que cada cop baixa a hores més estranyes de la serra i que el seu caràcter, ja per si auster i fort, s’ha recuit agrament, tot el contrari de l’escalforeta bondadosa d’aquest matí de primavera, que invita als terrassans a treballar amb el millor dels humors. Fa un temps que enamoraria un babau.