dijous, 11 de juliol del 2013

A.C.J. -----NOU (catorzè)

La situació no va engegar fins el dia que va tornar l’enterramorts. Un compàs d’espera regia l’actitud general, i qualsevol reforma o canvi administratiu estava supeditada a un futur incert enterrament. No s’atrevien a agafar nou personal, ni a reparar els engranatges malmesos, quasi ni baixaven al poble per no tindre que contestar les preguntes que inevitablement els faria la gent, que de bon segur, se’n deurien d’haver mig assabentat de tot, i ves a saber quina mena de rumors haurien fet córrer. Els treballadors no lliuraven cap dia, i això es ressentí més en el ritme de treball que en el seu estat d’ànim, completament triturat. Varen ser uns dies de subsistència dintre les tanques de la propietat, menys però, del que es pensaven, perquè un matí va entrar l’enterrador amb un forçat somriure.
--Vinga som-mi, aquest vespre serà l’enterrament.-- De seguida va explicar que havia fet unes comprovacions, que estava tot correcte, però que tenia que ser avui mateix, sinó no sé quin paper caducava, perquè havia arribat una ordre nova que exigia la recuperació de tots els cossos menors d’una determinada edat... I ja sabia el lloc. --Com el lloc?-- Li va preguntar la mare del finat. –Sí, no el podem enterrar al camp sant, comprendran que donades les circumstàncies era obvi buscar un lloc segur i discret.-- Va continuar dient-los que era un lloc preciós, no gaire lluny, que els encantaria.
Quan el Supun va anar a recuperar-lo amb la furgoneta del treball, es va trobar amb el personal frigorista de xafarranxo de neteja endreçant tota la nau, sembla ser que van rebre el "chivatazo" d’una inspecció sorpresa dictaminada des de molt amunt.
A l’enterro sol hi van assistir els familiars més propers, el senyor enterramorts es va ficar fort i aquest cop es mostrà del tot inflexible a qualsevol interposició de les dones. El Supun va restar guardant la furgoneta a la pista, observant com partia la comitiva, encapçalada pel propi enterrador seguit pels quatre homes que carregaven el taüt, tancada per les cinc úniques dones a qui l’enterrador va donar permís. El trajecte no era excessiu ni tampoc costerut, marxava per un clar senderó sota una teixeda i davallava suaument a una oblidada terrassa reocupada pels boixols. El forat era obert just al límit d’una espona. L’enterrador oficià una curta cerimònia, beneint després el fèretre al gust i costum de la família. Amb uns sogalls el baixaren, el colgaren amb una pala de punta corbada, davant del desconsol dels presents, que rendien el darrer homenatge al noiet.
Per fi tot s’havia acabat. El Supun, al cap d’un parell de dies va expressar a l'amo la seua voluntat de plegar, aquest per la seua part no va ficar cap inconvenient, més i tot, li agraí l’ajuda prestada en una situació tant anòmala, que els havia imbuït en una tensió col·lectiva quasi insuportable. També li digué lo greu que li sabia que per aquesta mateixa qüestió hagués perdut la feina que tenia prevista, i que encara que completés la plantilla, si alguna dificultat tenia per trobar feina, ell li donaria. Només afegir que lo millor que podia fer ara era descansar una bona temporada, que seria lo millor per a tots, però que ell lamentablement no ho podia fer. Descansar una temporada?, va pensar el Supun, està de broma, es pensa que amb lo que paga es pot descansar una temporada.