dimarts, 8 de gener del 2013

A.C.J. ----- SIS (cinquanta-setè)

  Els músics tampoc treballen, no vol dir que un en moment determinat... sent com és, una feina tocada per la divinitat i la crueltat de l'art, no se’n estiguin d’arrancar-se per un dels retombs de la plaça, com un pintor plasmaria en un cub o un rectangle, l’essència de la Festa després de filtrar-la per ell mateix. Els que no estan ben vistos son els records digitals, al menys aquí. El Manel recent arribat al barri, va aparèixer amb una màquina de retratar com si tal cosa, el Rispa sentint-se responsable com aparent cap de colla, li va preguntar si anava a l’entrega del certificat escolar de la seua filla. Ara em penso que no podria preguntar gran cosa, amb el tip que s’ha fotut... ha mirat de baixar-lo a base de sangria i ponx, tocant a rendició jagut sobre una tovallola amb tota la panxa inflada. El Galera, que per fi ha trobat a l’Ernest, l’incita a què l’acompanyi sota una marquesina de la plaça per escoltar al Peladilla, que segons el Galera: --Canta “Sabor a barrio” que te mueres—
L’aigua, el sol i el vent descrosten l’ànima, encara que si no són prou seques, l’únic que fan és remullar-les, sense acabar mai de desprendre-les. Al menys aquesta Festa serveix per a recordar que la vida s’ha de viure amb una punta d’intensitat. Tant l’Ernest com el Galerilla, i bona part del públic que escolta la interpretació del Peladila, fent-la seua, interioritzant-la, transmeten-la per línia ràpida vers al cabdell que més mal fa, ja no podran dissociar la cançó del Gato d’aquest moment, d’aquest embolcall. I quan en el futur tornin a sentir-la, serà aquesta mateixa hora, amb la mateixa llum, plegats amb les dos noies que seuen a la dreta del guitarrista-cantant, notant la humitat del banyador, amb els xiquets que inicien el vol per les rampes de la plaça. L’última de les modes vingudes de ves a saber on, a més de popular, barata, tan sols cal comprar unes gafetes en forma d’omega amb dos patetes a cada punta, amb la missió d’impedir que s'escolin del tot per sota els ulls, i començar a volar. Es necessita certa habilitat en la col·locació, els joves tenen avantatge sobre els vells. L’Ernest per exemple té dificultats per aixecar el vol i mantenir-se en alçada, ja que les gafetes li surten de lloc, i encara que el descens no és mai brusc, és una incomoditat passar-se tota l’estona amunt i avall arreglant-se la posició de les gafetes. A més a més quan no surt bé a la primera, després costa més, i acabes deixant-lo per un altre dia. El més hàbils s’eleven pels aires amb una desimboltura envejable. Només els òptics i un percentatge irrellevant d’oculistes, han proclamat la seua indignació al no ser consultats pel Departament Comercial de la Junta, en un assumpte que els hi és propi, advertint que segons els seus estudis, el material en el que estan construïdes les gafetes pot afavorir l’aparició d’infeccions del tot indesitjables. Sembla ser que a la Federació d’origen la cosa se solucionà fa temps, amb unes noves gafetes fungibles d’un sol ús que es desfan, però que per aquí s’exporten els estocatges sobrants ja periclitats. Les mànegues no les poden hissar amb ells, el pes se’ls multiplica geomètricament, un lleuger rellotge de polsera ja in-estabilitza les maniobres aèries.
Malgrat tot, l’atenció dels nostres protagonistes masculins es belluga a ran de terra. Mascles condemnats a un perenne estat d’alerta reproductora, forçosa per evitar l’extinció de l’espècie. Els primers biquinis de la temporada, cenyit la curvatura de les popes amb els mugrons erectes, els culets lluents, les cuixes ben tibades, els cabells alliberats, mai passaran desapercebuts. Eixugats un parell de plaers fonamentals: menjar i beure, el tercer dels plaers incentivats pel deure de la subsistència, pugna per manifestar-se. Els plaers adquirits o apresos, siguin intel·lectuals, artístics, físics, de qualsevol mena, lligats a una superació personal o a una evolució interior, quan la polla mana, resten relegats sota una obscura capa de satisfaccions sensorials, que envaeixen els pensaments i altera el ritme cardíac. Hores d'ara res faria més feliç a l’Ernest, que fregar la seua pell amb deliri contra la pell d'una d'aquestes dones, besar-les lentament, acaronar-les amb parsimònia, olorar-les amb fruïció.