divendres, 17 de juliol del 2015

Nous contes per un nou estat. - Sisè: ESCALABORNAVA. (8)

--L'Anotador té ajudants?
--Oi tant, si no, no se'n en sortirien pas, pensa que ha de portar un arxiu complet de totes les activitats i de tot el que succeís al poble, a més a més si algú, com l'antic Examinador, els hi demana una feina extra, també l'han d'acomplir. --En aquests moments l'Eumir s'atura a pocs metres per sota ells, els espera amb la cara tensa, el llavi inferior caigut.
--Com va Eumir? --L'home no respon --Vols que et portem a casa? --L'Eumir ho agraeix amb l'esguard quasi imperceptiblement. --Au vinga baixa amb nosaltres, et portarem a casa i et donarem beure, tens set Eumir? --Aquest cop assenteix amb el caparró. --L'Eumir és un gran caminador. --El Recader amplifica la seua veu, tot explicant-li al Damiano, després se centra amb l'Eumir. --Aquest és el nou Examinador, Eumir, es diu Damiano, però tu ja no t'hauràs de preocupar per ell, són amb els teus ajudants amb qui se les haurà de veure. --L'Eumir fa per saludar-lo, es disculpa de no poder parlar, no li arriba prou alè a la gola. Tots tres homenots reprenen la marxa al ritme lent que les esprimatxades cames de l'Eumir suporten.
--A l'Eumir li agraden molt els lèmurs, és la principal autoritat a la vall. Coneixes als lèmurs Damiano? Realment són unes criatures fascinants. A mi m'agraden més els camèlids, em són més propers, però he de reconèixer que els lèmurs tenen la seua gràcia. Si t'agraden els felins, t'agraden els lèmurs, i si t'agraden els micos també, oi Eumir? --L'Eumir somrient assenteix. --L'Eumir ha viatjat a l'illa dels lèmurs, els ha estudiat, té una biblioteca extensa sobre el tema, fins i tot ha publicat articles, recordo el de les peculiaritats de les extremitats superiors dels ai-ais,
Se sent un fil de veu repetint un parell de cops: --Poca cosa, poca cosa...