dilluns, 16 de febrer del 2015

Nous contes per un nou estat. - Quart: “THIS GUY'S IN LOVE WITH YOU” (1)

Els prolegòmens de l'estiu duen als estudiants al poble. Primer els dels liceus de les ciutats de l’altre costat de la Vall. Més tard veurem als universitaris, uns a la capital provincial, altres a la capital estatal, un a la capital nacional, fins i tot n’hi ha que estudien en altres països i continents. De tots ells, els que fan més soroll són el duet de la “mobilette”.
Foto: J.M.Molgor.
          Al poble no disposen del ciclomotor, quatre dies fa que s’afaiten, condueixen com boixos la motet per la capital provincial, espantant ancians i senyores carregades de bosses, cercant a la màxima velocitat al seu destí. Trafiquen, es dediquen a la compra i venda, no els hi va robar, ni furtar, ni els atracaments, busquen la virolla per petar-se-la amb els seus capricis: alcohol (una mica), rules (unes quantes), aparells electrònics, roba; voldrien estalviar per comprar-se una altra mobilette, perquè per una moto més gran, no tenen l'edat, però mai els hi arriba. Crec que ells prefereixen compartir, així van sempre ajuntats, premuts al seient, parlant-se per sota els cascos. Els hi van les paietes i porten una bonica col·lecció. Es creuen esportistes, practiquen una vida sana, van començar a fumar, però ja ho han deixat. Al poble s’avorreixen, no volen pencar ni ajudar a les seues famílies. Fa temps que no es trauen cap assignatura, els seus pares s'acontenten allunyant-los de casa. L’estiu és massa llarg, els primers dies encara els poden fermar, a un l’envien cada dia a dur al seu avi de passeig, a l’altre l’apunten al taller de jardineria de l’ajuntament, tot plegat dura quatre dies, després es retroben per fer maleses la resta de l’estiu.
Temps enrere odiaven als turistes, encara eren nens llavors, ara són la principal font d'ingressos. Van observar a la competència abans de fer res; simplement es van dedicar a copiar i a vendre més barat, aconseguint la mercaderia a baix preu d’origen. El petit destacament municipal no abasta per vigilar les seues malifetes.

 Mingus Big Band - "Moanin' "