divendres, 28 de novembre del 2014

Nous contes per un nou estat. - Segon: L'EXAMINADOR.(21)


Des de què el seu amic va baixar d’Escalabornava, el troba més taciturn i reservat que de costum. Un dia, per cert, el ve a visitar. Truca a la porta del viceconsolat i l'obre una dona. Suposa que deu tractar-se de l’amant secretària, perquè de dona de fer feina no en fa pinta, amb la pitrera que presenta atrapada dins precises teles. No li agrada gaire veure’l palplantat com un estaquirot, sap qui és: un pobre paio mig tarat i feréstec que no li farà cap bé al seu nuvi. Ja està prou bé allà dalt, penjat sobre una lleixa de la serra cuidant cabres, vestint cassigalls i menjant carn salada.
Marxa ràpidament, argumentant que té hora a la perruqueria, realment té hora al massatgista, hi va sovint pel seu complex de cuixes gruixudes. Després, abans de dinar, sí que s'atansa a la perruqueria a pentinar-se, on xerra amb les perruqueres del seu promès i dels projectes que aviat engegaran junts. Perquè el seu nuvi té interès a expandir el negoci dels guies pels altres pobles de la comarca, fins i tot d’obrir una central a la capital de la província, un lloc que ella visita amb freqüència, on compra la seua roba, la més íntima d’importació, que al seu nuvi el posa com boig --aquí sí que té raó--. Totes les dones allí reunides s'ho passen la mar de bé, i ella surt estarrufada com un ou.
És travessar la porta i començar-la a criticar, llargues llengües bífides, fins i tot arriben a dir que és una porca que no en té prou d’haver-se fet a la meitat d’homes del poble i de la vall, i vés a saber quants de la capital, perquè dels seus viatgets, alguna alegria se n'ha d’endur! Quina culpa té ella de no saber dir mai que no?, i els fums que es porta des de què ha entrat al cos diplomàtic, o més aviat el cos ha entrat en ella, tampoc en ve d’un. N’hi ha que no s’ho expliquen: però que hi poden trobar els homes en ella?, si és un pet de cos escapçat mal conformat, i va feta sempre un penjoll. Totes esclaten a riure. 
 
              Buffalo Springfield - "I Am A Child"