dijous, 31 d’octubre del 2013

A.C.J. -----ONZE (disetè, 5-segon)

                                                               2
Deu de trigar un parell d’hores el sol a sortir, el Nemesi els desperta amb te ben calent. El cel és blau fosc; no duen prou roba. Omardelval escalfa al màxim la mobilitat, en menys de tres quarts els avia a la fredor de la nit, fa la maniobra de la mitja volta davant l'esguard dels policies. Els quatre homes comencen a pujar per un senderó ben marcat que se’n va directe vers l’estret bosc de pi roig. Quan el cos agafa temperatura, les roques substitueixen als arbres i abans que se n'adonin caminen quasi planers entrant en les rodalies de la collada, el vent els rep gelant-lis la suor dels rostres.
--Des d’aquí estan, tot és cara avall.-- Crida ben fort el Nemesi per a què tots el sentin. Prossegueixen la marxa en silenci.
De dalt la collada han davallat a una àmplia carena, pel centre, en fila índia, caminen mentre la llum arriba. El paratge és erm, no es distingeix ni camí ni senderó al món, trepitgen pedres i terra endurida. A la dreta la vall s’enfonsa abruptament, menjada per una vasta barrancada, un fil de rierol saltironeja al seu fons, ressorgint en una inclinada pendent terrosa des de la distància, rematada de cap a cap per una imponent cinglera, que talla la visió del més enllà.
L’ha importunat que el conductor aturés l’autobús, la Diana mig endormiscada en el seient que comparteixen, s’incorpora sobtada. Supun, Supun, Supun, l’autobús va ple del seu nom, que baixi el Supun. Ell baixa entre confús i emprenyat. Hi ha un taxi, l’autobús arranca, se’n va sense ell, ni tan sols ha pogut dir adéu a la Diana.  La portella oberta el convida a entrar, dintre a més del conductor hi ha el capellà. Ja hem begut oli. L’home no s’interessa per ell, amb les ulleres ficades consulta la paperassa, tot just reordenant papers li comenta per sobre que no feia cap falta al parador, que el deixaran al poble.
Indefectiblement el camí segueix la carena, en continuo puja i baixa. A primer cop d’ull, el cingle pren la forma d’una proa estirada en delirant perspectiva, surant àrduament amb la línia de flotació capbussada. Per sota del que vindria a ser el mascaró, immersa sobre les tarteres, es destaca una ermita al final de tres ziga-zagues traçades de tiralínies.
El taxi s’atura enfront de la portalada de l’ajuntament, amb les mans buides el capellà demana al secretari segut a la taula, per l’alcalde: és dalt al despatx. Al taxi romanen el xofer i el Supun, que no té cap intenció de baixar, encuriosit per la identitat del taxista, que no és de la Serra, no sabia ni on parava l’ajuntament. És terregalí reconeix, s'estava proveint al parador i l’han cridat per fer un servei a la Serra, i per molt que no estigui acostumat a treballar a l’imprevist, davant la persistència del capellà, no ha tingut més remei que acceptar-lo. Resta intranquil, a la seua terra hi ha molts pocs taxis, i sol falta que algú que en necessiti no en trobi cap disponible, per a què presenti una reclamació, que no els hi costa res, i si ell no pot donar raó d’on d’era en aquell moment amb el comprovant de ruta, li podria caure una forta sanció, inclús retirar-li la llicència per un temps, que els terregalins són molt bona gent i tranquils, sembla que no tinguin mai pressa, però si no tenen al moment el que volent, de seguida comencen a pujar per les parets. Es veu que el capellà l’ha pagat per tot el matí, però és que si continua endinsant-se per aquestes carreteretes farcides de revolts, ni a darrera hora retornarà a lloc.