divendres, 13 de març del 2015

Nous contes per un nou estat. - Quart: “THIS GUY'S IN LOVE WITH YOU” (8)

Quan passa el fort de la calor surt cercant als col·legues. Últimament li estan escalfant el cap amb la tieta, la del viceconsolat, diuen que li faran de bo. No són gent de fiar, i menys esperar que li facin venir bé. Evita els comentaris, dissimula intentant canviar de tema. Està bé per recollir informació, sense que es noti, sense ficar-s’hi... si volen xerrar que xerrin, que aviat els hi passarà, se'ls escalfarà el morro per qualsevol paieta nouvinguda i no parlaran de res més, ni tan sols dels futurs negocis que els hi recomana el funcionari. Com la negreta del mes passat, se la van fer tots dos, alhora i tot penso. La tia es va quedar deu dies al poble, quan només volia passar-hi una nit. Va fotre el camp sense un ral, sort que la targeta es va exhaurir i al banc del poble no li podien resoldre el problema, sinó encara estaria aquí, pagant-los tot el que convingui i més. Per què no li passaran a ell aquestes coses?
Habitual és del cercle dels cafès, l’encarregat de l’oficina de correus. El nostre funcionari ja el tenia tractat, però amb els enviaments de paquets de bolets assecats arreu del món, li ha estat molt útil la seua confraternitat. És un home una mica estirat, casat amb una cosina llunyana del Gasolinero, ben estant, poques preocupacions, mitjana edat, lent, però eficient. Són ell i el carter, tots dos porten el servei de correus, i si n’hi ha feina que s’esperi. Prou ho sabem els turistes, a les guies surt força criticada la inoperància del servei de correus del poble. Serà per a ells, a la resta els hi funciona prou bé, sense queixa. El nostre home s’ho fa quasi tot ell sol: arriba, passa, pesa, franqueja, col·loca els paquets al lloc corresponent, paga, dóna les gràcies, s’acomiada i marxa. De vegades amb la petita oficina plena de gent estrafolària, desesperant per enviar una postal o comprar uns segells. Els enviaments de l’artesania local tenen una creixent demanda, els tràmits els porta directament l’encarregat de correus, no fa cas dels compradors. L'artesà o un dels seus ajudants, acompanya a l’oficina al client i des d'allí s'omple la paperassa i es liquiden les despeses de duana i tot.
La farmàcia, els medicaments, aquest és el negoci, no aquí a la vall, a fora. Es pot estendre una petita xarxa que després, amb la gestió dels beneficis s’aniria consolidant, inclús créixer una mica, no massa, perquè no es faci tan gran i incontrolable que els acabi devorant. No s’ha de ser tan ambiciós com per despertar enveges perilloses. L’home funcionari intenta inculcar aquest missatge als seus, creu ell, socis. Pels socis ell és un col·laborador que s’està fent massa gran i pesant, caldrà tallar de soca-rel. Els futurs negocis, mal de cap els hi fot, si han mal viscut de la llenya i amb els bolets els hi va millor, després una altra cosa serà.

Velvet Underground - "Pale Blue Eyes"