dilluns, 22 de setembre del 2014

Nous contes per un nou estat. - Segon: L'EXAMINADOR. (1)



            Es dóna sovint el cas del camí que et du fins a un punt sense retorn, sobretot en viatges visualitzats des de la llunyania d’un petit país raconer. Transports controlats prenen un autobús tardaner, en un poble cada cop més esquiu. Penetrant per valls aixecades, fins que es desfona amb un cop de volant perseguint marrades impossibles, cercant la llera enfonsada, re-excavada sobre un llit de sediments grollers, malmeten les rodes del vehicle i els culs dels passatgers; cada cop més nombrosos esperant baixar al darrer poble.
El paio arriba al final del trajecte per passar-hi uns quants dies, descansar per després regressar i continuar viatge. El país és una república ancestral, no havia previst un control de passaports tot just davallar del bus, no n'hi ha cap frontera a prop; sí que s’acaba aquí la ruta, l’única opció és tirar enrere, perquè la serralada no convida a una plàcida caminada. El poble és envoltat per carenes vertiginoses obertes només per barrancs que s’esllavissen fins al fons de la vall, barrancs secs que fan la pinta d’activar-se bruscament per unes hores i restar passius per sempre més. El rierol principal segueix vall avall, colant-se entre intricades serralades per sota el poble, penjat sobre una lleixa costeruda. Es veuen senderons que remunten els vessants inestables, formats d’acumulacions de sediments.
La cua darrera de la funcionària que anota als nouvinguts, es desfà en un ris ras. Una parella d’estrangers apunta les seues dades en un full quadriculat, després ho fa ell, en aquestes, una dona se li atansa oferint-li allotjament, ell, mig indecís encara, acaba accedint. La funcionària no li demana res més, ni on es troba el seu petit país que gairebé ningú coneix, res, se’n va seguint l'eixuta figura de la senyora que li ensenya una habitació, que accepta sense mirar-ne més. El bany és fora, a la cambra veiem una tauleta i dos llits, un armari encastat amb uns penja-robes de fil ferro i una taula de fusta prou gran amb una cadira sota. La finestra dóna a la porta de l’habitatge inferior, es veu bon tros de la vall, fins i tot un barri a l’altra riba amb el que encara no s’hi havia fixat, segurament una extensió del mateix poble.
És passat migdia i no té gana per dinar, ha menjat a les parades del bus, de les safates que les senyores ofereixen amb els seus productes. Es jau al llit després de traure’s les botes. L’alçada i el sol fa dies que el tenen atordit, pensa a desfer la motxilla, però ho deixa per més tard. No sap quan temps transcorre encaboriat amb els seus pensaments puerils, just quan uns cops secs a la porta el destorben.


         Pau Riba - "Crida'm"