divendres, 7 de juny del 2013

A.C.J. -----NOU (cinquè)

Va morir per la tarda, però l’accident va ser pel matí. El ganxo se’l va emportar per sota el braç, i no hagués estat res més que una bona punxada, si algú hagués aturat el motor en el tram que la cinta corre a nivell del sòl abans de desfonar-se, però no va ser així. En aquell moment ningú es va fixar amb el noi, sí que potser algú va veure que seguia la trajectòria de la cinta amb el braç estranyament mig aixecat, però es veu que no el van fer massa cas, només quan es va quedar penjat del braç xisclant, ruixant-lo tot de sang, se’n van adonar. Aleshores els hi va entrar el dubte: parar l’engranatge, o esperar que la cinta arribés a l’altre cantó de l’altell, llavors pondrien rescatar al xaval a peu pla. Eren tant sols uns segons, un trajecte de menys de vuit metres, a més a més el xaval amb l’altra mà havia aconseguit agafa’s a la corretja del sens fi, suportant amb el braç lliure el pes del seu petit cos.
Trigaren més a pensar que a parar la cinta i la inèrcia el va continuar arrossegant sense sentit, fins a quedar estrebat en un colze. Una nova casualitat de la vida, o de la falta d’ella, fou que tots els treballadors estaven al pis de baix o al mateix cantó de l’altell del percaç. Després de veure la lluita i la derrota d’un nen contra un motor, tots cinc van corre a l’escala de mà que pujava fins l’altell. El cos del nen encara panteixava patèticament segut sobre una politja. La cosa no tenia bona pinta, el ganxo li havia perforat la carn sota l’espatlla i li tornava a furgar el braç, la mà esquerra li penjava destorçada pels engranatges bruta de grassa. Calia anar amb molt de compte, era necessari alliberar al xiquet diligentment. Per fi, el capatàs va donar les primeres ordres, aleshores entre dos el van elevar un xic del seu seien i el capatàs va poder, resseguint el contorn del braç, extraure l’acer, i agafant-lo per sota les aixelles l’intentà carregar, mentre els altres, el prenien pel maluc i per les cames. Amb tanta mala sort que quan ja el tenien tots agafats disposats a traslladar-lo, el cap inert es girà tot solt, llavors mentre deixava una mà per subjectar-lo, es desequilibrà, i el maleït ganxo li va fer una profunda incisió a l’esquena. La sentida que va rebre va fer que deixés al primer ferit, que no obstant va poder ser aguantat pels companys, evitant que els hi caigués. Cridava per a què li traguessin allò de l’esquena, els companys van jeure al xaval sobre les llates de fusta i el van anar socorre, però veien que la ferida era profunda i estava molt prop de l’espinada, per més que l’home els supliqués i supliqués, no es van atrevir a fer res que encara empitjorés la situació, van pensar que potser fos millor avisar al metge. Les supliques van deixar pas als insults. Un dels treballadors se’n va anar corrent a enviar un missatge al dispensari, que estaven passant consulta al poble de baix.
El metge era un senyor ja gran, una infermera i un practicant l’ajudaven a estones perdudes. En aquell moment a la consulta, esperaven un nen amb la seua mare que li sortia sang del nas, i tres ancians que petaven la xerrada tot esperant que la infermera els hi preparés la medicació. El practicant practicava sistemàticament una cura a un jove que hi anava cada dia. Al seu despatx, el metge visitava a una senyora acompanyada per una altra que es queixava de cremor i restrenyiment. A l’instant que el missatge es va reflectir per la pantalla, ell i el practicant van anar al garatge del darrere per engegar l’ambulància, llesta les vint-i-quatre hores del dia, i encenen la sirena s’enfilaren cap a la granja del sinistre.