divendres, 31 de gener del 2014

A.C.J. -----DOTZE (decè)


L’ordinal enganya, el Mercat Tercer ha aglutinat a la resta de mercats del sector, devorats per la proliferació de polígons industrials per una banda, i per les indecisions urbanístiques per l’altra. Malgrat els avantatges, el mercat no ha crescut excessivament, ja que s’estableix limitat per les voreres elevades, els policies s’ocupen de què no traspassi de les escalinates. Els venedors furtius venen a les mateixes escalinates, donat que les parades estan adjudicades i no és fàcil que es produeixin vacants. Tot plegat ha portat a una gran especialització, que ha prestigiat el mercat, diuen que fins i tot hi ve gent de la ciutat a comprar. Com ell ja suposava, no figuren en lloc els noms dels carrers, tampoc és possible abocar-se per mirar els rètols de les cantonades de baix. No li queda més remei que preguntar als paradistes, passant per escoltar la seua xerrameca i les recomanacions d’expert, sempre hi ha un conegut que dient que va de la seua part li farà millor preu que no pas la parada que busca, per cert, han arribat a bon preu unes barretes de vainilla que se les estan traient de les mans, vainilla, vainilla no succedani, ni essència, natural, natural. Jo sóc del barri de tota la vida, i conec a tothom, porto més de vuitanta anys en aquesta parada, les haig vist de tots els colors, que és el que cerca jove? Si li sobra una mica de doblers, després passi per aquí jove. Al capdavall aquesta senyora l’ha pogut informar. El Supun dóna el suport fotogràfic al dependent i aquest se l’emporta darrere de la cortina, un momentet si us plau.
El partit va començar a l’hora senyalada. El camp de la residència no compta amb graderies, com els dos camps principals de dalt, però sí que alberga un espai reservat per les banquetes. Ell es va ficar entremig mirant-se el partit d’en peus, al costat dels altres espectadors. No trigà gaire a fer fotos, en va fer moltes, a tothom, el seu instint de conservació així el va aconsellar, haguera estat estrany fotografiar només a un dels jugadors, ja seleccionaria després les del Rascat entre totes (cosa que finalment va poder fer al Centre Públic). Tampoc era l’únic que prenia fotos, van aparèixer tres paios més per allí, encara que no s’hi estaven massa estona, alguns d’ells semblaven amics dels jugadors o dels entrenadors. El Rascat no va jugar tot el partit, abans de la mitja part el van fotre a terra d’una dura entrada i recent començar la segona va ser substituït, després que en una disputa a la banda li tornés a sagnar la ferida del genoll. Aleshores el van fer seure i el massatgista, un noi molt jove, el va cosir allí mateix i l’embenà el genoll, mantenint-li la cama rígida. En acabar el partit se n'anà amb closes, extretes d’un cobertet on guardaven els malendreços. El Supun es va empassar dos partits més, bé l’últim no el va acabar de veure. I anava fent fotos, un homenot que per allí voltava li va donar l’adreça per què li fes arribar les fotos del partit del seu fill. El seu instint, n’alerta sense previ avís, l’advertí que no ho fes, fins i tot marxant va prendre la direcció contrària, és a dir cap a l’avinguda envoltada d’urbanitzacions closes. Caminant per allí a les fosques, sol, la desolació el va corprendre. Inconscientment va accelerar el pas buscant un autobús, un taxi, alguna cosa; per l’avinguda circulaven els cotxes privats a velocitat límit. Per ell va ser la travessia del desert. Just abastar la darrera cantonada emmurallada va distingir unes llums altes, quasi desesperat se’n va anar a cercar-les. Eren les llums apostades a les torres d’un pont sobre el riu. A l’altre costat va trobar la salvació: va beure una cervesa, que li restaurà la gola, en un bar on paren els tuk-tuks i va fer preu amb un dels xofers, volia que el dugués a l’hotel. Ell no sabia que aquesta classe de vehicles no poden creuar el túnel, però va ser tan amable que el va porta fins a la parada de metro més propera.
Una cua de gent es forma al seu darrere, el xaval de la parada és incapaç d’atendre correctament a tothom, hi ha un altre noi segut que no fa cap paper. El dependent fot un crit i de l’altre costat de la cortina surt una noia que comença a prendre nota de les comandes dels clients, donant-los un marge de temps per a què tornin a recollir-les. Un insisteix molt, té molta pressa, la noia desapareix rere de la cortina i el despatxa de seguida, els altres es queixen, el Supun s’espera. És que tenen el mal costum de vindre a última hora, tot el dia sense fotre ni brot i ara tot és córrer, es pensen que jo no tinc res més a fer quan surto d’aquí. Avui no atenem a ningú més, pleguem. El noi assegut se’n riu. El Supun continua esperant a una punta de l'aparador de cristall, amb les prestatgeries plenes d’aparells, últims models de reproductors, de pantalles líquides, de cel·lulars, de minúsculs computadors que funcionen amb un llapis especial; artefactes que es poden comprar a qualsevol comerç de la més trista de les ciutats i que a la serra no compraria ningú. Aquí tampoc, perquè la gent ni se’ls mira, bé, abans una parella comentava entre ells el car que era tot. L'ha espantat una mica, comença a tremolar pels seus doblers, però no, la factura no puja cap fortuna.