dilluns, 8 de setembre del 2014

Aiguamolls de Rufea, (Segon tram: Passera de fusta - Aiguamolls de Rufea)

 

 

 

  Aiguamolls de Rufea      

           

  De la passera fins als Aiguamolls







Per la rampa paral·lela a la pista ens incorporem de nou al camí del riu, camí clos en cas de crescuda. El camí compartit, no gaire transitat, sort i a poca velocitat. El carril esquerre per bicicletes i caminats, partint l'arrambador, mig tronquets secs i mancats de manteniment, vials diferents, secció del riu, la riba, la pista bipartida i els camps de fruiters sota el viaducte a tota llet.


La llarga vereda compartint una pista polsosa sota el viaducte del tren mentre esperes. L'adolescència no se supera fins que es consuma i després res no resta per la vellesa. Carència, absència, trucs de canyís, de joncs, per perdre el senderi arran d'aigua. Llepades i petons, saliva i mitja trempera, sostens amb botons, amor de primer descuit, anhelant el segon. Dubtes, no sap si s'ha fet l'hora, és com si passés tot seguit, per desaparèixer per sempre més.




Al riu no li costa gens reconquerir antics territoris: reduït, afeblit per les regulacions, per poc que el nivell pugi el camí resta restringit, en pic embogís, arrossega i fa net.

El riu adult a la seua darrera etapa, fins fa poques dècades malaltís, en recuperació de flora i fauna, respira... reminiscència d'èpoques més llustroses, per molt que el seu record més immediat és el de la pol·lució asfixiant. La por es va superant, però recelós, la desconfiança encara roman en el seu subconscient.

Si no acudeix, no t'atreviràs ni a reenviar-li un missatge, és que tot va ser un foc d'encenalls?, si no li vas veure ni les calces, i porto quatre dies sense dormir alterat per aquells instants, acabo pelant-me-la amb la primera que em ve de gust. Iniciació a la luxúria. Amb el torbador record, desxifrant el seu sabor, retenint-lo per franges a la memòria, intentat que no se m'escoli entre records inútils, i si es demora més... estarà amb les pesades de les seus amigues, no la deixen sola ni ensabonant-les. Hi havia prunes i gerds amb un final que t'omplia el paladar d'avellanes, el nas s'extasiava de la seua respiració clara, fresca com la rosada a despuntar de dia, quan mon pare em fa aixecar d'hora per anar a la muntanya. 
 
 Alguns diuen que és el tram més monòton de l'itinerari, aprofitarem per caminar sense pensar, absorbint de l'aire o d'on sigui les idees que l'impregnen, abandonant la ment, permetent que es desenvolupi intuïtivament per elles. Passa un senyor de pas rotund, uns ciclistes més tard, unes noies a la riba remullant-se els peus, uns pescadors amagats al canyís, la recta maquillada per la primavera. El riu s'emporta velles rèmores, només les idees corrent fresques, clares, sostingudes entre les fulles, propiciades per les aromes i el brunzir de tot plegat. L'aire enrarit avall va, volent-se perdre per la mar on és incapaç de reforçar-se. 



 El tram ombrívol amb grans arbres, i els cartells definitoris: Atenció espai compartit. Després, com si res hagués esdevingut, retorna la calma. Quan te n'adones el plafó t'anuncia els aiguamolls, abans el proclamen els camps sense conreu.