dijous, 21 de març del 2013

A.C.J. ----- SET (dotzè)

No era per menys, que el seu festeig fos la murmuració i xafardeig de les amistats.
--Quien lo diria con una chica como la Pilar. Ahora ya se lo merecia el Thelo.—Galerilla “dixit”.
L’Estela somiava totes les nits que s’aixeca del llit i se'n va corrent a buscar sa mare per preguntar-li qui li escalfarà la llet.
Al Galera li van plegar els maquinistes, que es van fer amb unes llicències de “carritos” o “tuk-tuks” elèctrics, que cada vegada tenien més acceptació, vessant ja dels seus habitats naturals: els carrers dels centres metropolitants, prohibits als vehicles particulars. Uns membres de la Junta ho veien amb bons ulls, mentre que altres al·legaven què podia posar en perill l’industria automobilista. Per evitar el problema endegaren una macro campanya de portes a fora, proposant itineraris turístics pensats pels cotxes particulars, inclús van rehabilitar velles carreteres abandonades per a què la població conegués el territori. El que va tindre el suficient èxit per a què deixessin en pau als tuk-tuks.
A ell, la gràcia que li va fer! Va passar un parell de setmanes de cul, en les què no cobria les comandes al mercat d’Abarrotes. Fins que va aconseguir contractar un parell de vailets, que no sé per quina raó no volien estudiar més, i li van solucionar el problema. Els xavals eren d’una ètnia singalesa que els feia una mica refractaris vers al seu cap, malgrat tot, hores d’ara encara són assalariats del Galera. Amb els ingressos extres d’aquelles setmanes, el Galerilla va completar l’estalvi necessari per canviar el sistema de rentat de casa seua. Sa mare li agraí molt, ja era hora que entrés a casa una cosa pràctica, l’última innovació havia estat un aparell receptor de gran pantalla del que ella poca utilitat extreia.
També van haver unes nits en què una plaga de palometes ximpletes envaïa les habitacions de les cases. Penetraven, volaven en grup una curta estona, caient rendides sobre les rajoles, per morir poc després cap girades amb les ales despreses. El fet va restar inadvertit per la gran part de la població, ja que les formigues, durant la nit traslladaven estordidament tots els cadàvers vers als seus caus. A més et diré que si un insomne crònic n’era testimoni, se’n veia un brut a l’hora de contar-ho, simplement no se’l creien. Amb el temps, les persones que havien presenciat el fet es van anar reunint, formant uns cercles de testimonis que van ser germen per futures societats secretes. Acabada la plaga, les formigues van tornar als seus quefers rutinaris.