dilluns, 23 de novembre del 2015

Nous contes per un nou estat. - Setè: EL VICECONSOLAT (15)


Fa estona que la matinada emplena el pis del viceconsolat. El Ventura acostumat a aixecar-se a punta de dia, ha estat esperant que la Manuela sortís de la seua habitació. Mentrestant enllaça somnis.
Cap soroll prové de l'exterior. Aguaita per la finestra, després de pixar; ningú no es veu. S'atansa a la porta de l'habitació d'ella, para l'orella: silenci. Jau de nou al matalàs que li va preparar al costat de la porta del celobert. No li costa gens tornar-se a dormir.
Quan es desperta la Manuela és ja dutxada, i la teca a taula.
--Si alguna cosa bona tenim ara amb aquesta situació és que no ens cal matinar.
L'esmorzar es més lleuger del que acostuma, no es queixa pas, on siguis estiguis agraït d'estar-hi. És un esmorzar molt femení, pensa, no hi ha pernil, ni formatge, ni bull, ni vi.
Es veu a la viceconsolessa molt animada, té un munt de pots de melmelada de diferents colors, els hi ofereix al Ventura. Damunt de la taula també té cafè, pa de vidre, sucre bru, llet i unes magdalenes allargades com bescuits de la pastisseria local, per suposat no són del dia, però sucades amb el cafè amb llet entren força bé.
No li permet ni que reculli ni que netegi res, ja ho fa ella, insisteix. Està molt activa, no para de fer coses. També li comenta que fins passades les dotze no té res a fer. Després obrirà les comunicacions i mitjançant la connexió directa amb el petit país, intentarà enllaçar amb la mini xarxa local que ha aconseguit crear, amb l'ajuda de la Clara i el noi de can Favero. Disposen de poc més d'una hora diària perquè la gent dels pobles es comuniqui. A partir de les catorze hores, ho diu així, com remarcant-li la importància, ella centralitza tots els missatges, que a partir de llavors responen amb les necessitats particulars de cada casa i que després notificarà a l'alcaldessa o a la xarxa d'abastiments local.
--Per què no aprofites i et comuniques amb Can Badià, et diria que et comuniquessis amb casa teua, però no sé què em fa pensar de què no serà possible.
--No, des d'aquí estan no, bé tampoc ho haig provat mai, però al poble ja hi estem acostumats.
--Acostumats a què?
--Doncs a això, a no preocupar-nos pas massa per tenir fil directe amb la gent que es troba fora del poble, com se sol dir: ja hi faran cap.
--Ja m'ho van comentar, no gens menys quan la gent d'aquí parlen del teu poble... sembla que en el fons els embargui una gran ignorància, ja tracten d'explicar-te la idiosincràsia pròpia d'Escalabornava, inclús saben els noms d'algunes cases i les famílies que en són fills, per això conec a cal Badià, aquí quan demanes alguna cosa per Escalabornava, són ells els primers esmentats, tothom sap d'on venen. En canvi si intentes esbrinar o aprofundir una mica més, aleshores intenten fugir d'estudi, ficant pel mig algun amic o conegut que en sap alguna cosa més, i que finalment sap el mateix que tothom: ben poca cosa.