divendres, 7 de febrer del 2014

A.C.J. -----DOTZE (dotzè)


El Supun balafia els quartos en vermuts, se li'n van i no ho pot remeiar, està enganxat a l’hora del vermut. Cada dia rep un missatge del seu ajuntament advertint-li la caducitat de la seua anuència. A la nit, ficant-se al llit, pensa que serà el darrer dia que dormirà a l’hotel, i no para de donar-li voltes. No dorm fins molt tard, quan el venç la son és a punt de despuntar el dia. Després de llevar-se, tard, se'n va a fer el vermut.
Ara per ara s'ha convertit en el personatge de la jornada. Al menjador no hi ha ningú que resti indiferent. Uns li diuen que no torni, altres ans el contrari: si no fos per una cosa o altra, li canviarien la feina. La tranquil·litat abans que res. Ha de decidir ja! El que primer que sorgeix quan remena pel seu cap, són els comentaris dels travelos i d’alguns altres, com un home molt vell que sembla que domina molts camps diferents del coneixement. Per exemple, un altre paio li va confirmar les paraules dels travelos, això sí, que no ho sentís cap bocamoll, es veu que no pot refiar-se de ningú, menys si s’ocupa un lloc dintre de l’organigrama endogàmic de l’administració pública. El millor és, forçà la situació, presentar-se quan se’t reclami, que no serà abans de tres mesos. Després, aconseguida una feina estable i una residència fixa, li entregaran la carta de ciutadania per fets consumats, que se n'oblidi d’ampliar l’anuència, només farà que perdre el temps i a més a més el tindran controlat.
Tres mesos per aconseguir una feina! S’ha cruspit els doblers. D’ofertes de treball no li falten, aquí tothom té un lloc buit a omplir. De reposador li han dit, a ell li ha fet gràcia ser oficial reposador, una feina que et manin quants paquets has de col·locar de nou, i portar un carretó d’aquí cap allà, començant a cobrar des del primer dia. De llocs per dormir barats n'està ple. Les adreces apareixen pitjant a les pantalles. Per la pagesia es troben feines de temporada. A ell li fa més gràcia una nòmina i no marxar del barri, ja ha voltat prou.
Existeixen cases d’habitacions oficials, però ell òbviament no hi pot anar. Les privades són més cares i més petites. L’han acceptat a la primera adreça que s’ha dirigit, una dona gran li ha ensenyat l’habitació i li ha dit el que valia. Després abans d’inscriure’l, li ha notificat la normativa de la casa fent-li signar un paper. Al primer moment que hi hagi qualsevol impediment amb la policia, els seus drets prescriuen i ha de fotre el camp. També serà expulsat a cap de dos dies de falta de pagament. La resta no és tan important, pràcticament són normes de bona conducta i allò de què no pot rebre correu a la casa fins que no disposi del codi d’identificació personal. Tot seguit li ha donat un llistat de serveis extres que ofereix la casa als seus hostes: Menjades, bugaderia, compra, missatgeria, perruqueria, biblioteca, cintes... amb els seus preus corresponents. El llistat és molt més llarg, però la majoria de serveis estan taxats amb un retolador gruixut.
Amb el canvi ha perdut la intimitat del bany personal, l’auster, però vast embolcall de l’hotel, i tres metres cúbics d’espai. Està fent càlculs: a quantes hores de treball li surt l’habitació? Demà serà el primer dia i passat demà ja haurà de pagar. Tres hores seran per dormir. Per menjar un cop al dia al menjador: una hora més. Unes set hores haurà de treballar per subsistir sense penúries. Li han dit que pot treballar les que vulgui, vint-i-quatre hores al dia si vol; com tampoc pensa fer, almenys de moment, cap dia de festa i no tindrà temps per fer el vermut, se li presenta un més que esperançador futur.
La senyora encarregada de la casa, és una dona que parla molt de pressa, és incapaç de refrenar-se, llavors els nervis se l’emporten i no pot parar de parlar cada cop més i més de pressa, fins que cada dia, a mitja tarda es pren una pastilla que li va recomanar sa germana que pateix d’un mal similar. Ella intenta d’aguantar una mica més cada dia. Quan el Supun arriba després de plegar, ja la troba tranquil·litzada, però els hostes ancians, quasi tots, que no treballen, l’han de suportar així dia sí, dia també. Hi ha un parell de dones, també molt grans, que viuen a la casa, fen la neteja i el que convingui. Els amos no apareixen mai, ells viuen a l’altre costat del túnel. Aquest negoci el van muntar uns fills quan van morí els pares, encara que els més veterans diuen que després ho va agafar una empresa que té un fotimer de cases com aquesta, repartides per tot el Departament.

Tood Rundgren - "Hello Its Me"