divendres, 15 de maig del 2015

Nous contes per un nou estat. - Cinquè: LA COMESA. (10)

Prop de la llitera amb l'esquifit cos del Ramiro escairat a sobre, el Damiano fa estona que li enraona suaument. Ha anat des del seu vaticini de la noia de la veterinària fins a donar-li records de sa mare i la cunyada. Primer sense aparent resposta, al poc el sistema nerviós reacciona amb espasmòdics moviments cervicals, que de continuar així li produiran una lesió muscular.
--Hauríem d'avisar al metge. --Comenta l'alcaldessa de la porta estant.
El cap de guàrdia li fa cas, i se'n va a trucar-lo.
Ni el conscient del Ramiro pot aguantar més els espasmes, fa per incorporar-se ajudant-se amb els colzes mirant-lo amb desafiament.
--Et trobes bé Ramiro.
--No.
--Que et passa?
--No entenc res.
--Què és lo què no entens?
--De tot, de tot...
--Has tingut tota una vida per entendre-ho Ramiro, si no ho arribes a entendre, és culpa teua, ara altra cosa és si no ho vols entendre. --L'alcaldessa escolta amb atenció, però es pregunta si ha valgut la pena aquest darrer intent.
--Sols vull morir, és que no ho veus, no ho veus com estic!
--Només veig a un home jagut en un llit, perdut de si mateix.
--No, no ho vull entendre, ja haig fet massa per entendre, ja no vull més...
--Encara ets a temps, sempre hi ha temps, no et rendeixis.
--No, no vull, i menys tu, tu menys que ningú, fot el cap, jo no existeixo, no sóc res, vull deixar de ser i ja ser res d'un cony de vegada. --Es tanca d'esquenes com si donés per morta la conversa.
El Damiano defalleix, es gira mira al guàrdia, al cap de la guàrdia que ja ha regressat i a l'alcaldessa, abaixa el cap, aixeca el cul de la cadira, fa per marxar, però abans el cap de la guàrdia en to privat li demana que li pregunti si ha estat ell l'autor del crim, una confessió és el que vol. Ho accepta, sap que segurament no serà possible, ja ha passat el moment, però de totes maneres hi va. No respon, repeteix la pregunta amb diferent formulació: res. Insisteix una tercera vegada. Al Ramiro se li reprodueixen els espasmes. Tanca els ulls amb faccions doloroses, i crida amb la minsa veu trencada que li queda:
--No, no, va ser ella, ella va ser, ella va ser, jo volia matar-me, ella va ser. Va ser ella.
--Qui? --Li pregunta el cap de la guàrdia.
--Ella, ella, ella, jo no la volia, va ser ella...
--Qui és ella, digues el seu nom, digues el seu nom Ramiro.
--No ho sé, és ella, és ella.
--La Marta, la teua núvia?
--No, no, no ella, que no ho dic: ella.
--La viceconsolessa?
--Ella, sí ella, és que encara no ho sabeu, què cony foto jo aquí sinó? És que potser no ho heu vist?
Entra el metge, l'estat del Ramiro és preocupant, li administra un calmant, demana que tothom abandoni la cel·la. --En el seu estat no és convenient que sigui traslladat. --Recomana.
--Ho haurem de comunicar a la delegació invasora. --D'aquesta manera anomenen a la representació diplomàtica del petit país. --Em farà falta un certificat, tot i amb això... ja veurem com respiraran.
La delegació estrangera ja els espera a la sala de juntes. Però abans que l'alcaldessa els pugui presentar qualsevol certificat mèdic, l'advocat principal exigeix que el seu psicòleg visiti a l'acusat.
--Cap inconvenient.
--Així doncs reprendrem la reunió després que el nostre psicòleg examini al pres.