dissabte, 1 de desembre del 2012

A.C.J. ----- SIS (cinquanta-dosè)

El Galerilla es creu despatxat de la noieta, que continua adormida com un tronc. Ell tot just ha fet un parell de cops de cap, llevant-se amb les primeres clarors de la matinada. En aquell parell o tres d’hores que ha jagut nu mirant el sostre, el sentiment original: l’efervescència de què l’estimada dormia al seu costat, s’ha esvaït. La raó l’ha dut l’evidència d’una momentaneitat.
Caminant de tornada pel llarg carrer rectilini pensa, que li sobra temps per intentar recollir el pot comunal, tant com que el sol sobrepassi la barrera dels turons i faci créixer les ombres, tant com que la ciutat desperti anhelant els presents que la lluna de primavera li ha estat a bé atorgar.
La celebració impronunciable fins que la llum del sol arranca amb l’alba. La gran festa de la bona lluna de primavera, exceptuant els malaguanyats anys de lluna blava, en contraposició de la pèrfida lluna de tardor (en aquesta part del planeta, perquè en altres continents la situació és a la inversa. Això no té res a veure, però és ben bonic quan les espelmes, valentes sobre minúscules naus de paper, naveguen com un estol d’esperances surant indefenses per aquells poderosos rius). La tradició castiga sense regal al qui despert vegi néixer el sol, repudia als delators excloent-los de la comunitat i maleeix als que pretenguin fer qualsevol tipus de manipulació de la festa, per més bons que siguin els seus propòsits; tampoc s’hi val a fer mèrits per acumular punts positius. La lluna i sol la lluna és la que mana, i sabrà mesurar la conveniència dels seus favors als agraciats, que són tots i cadascun dels festers. No és sinó quan ja ha passat la màxima esplendor lunar, que tenen dret a esmentar l’esdeveniment, a pensar-hi fins i tot. Llavors desitjaran l’inesperat: sigui l’alegria per dos mesos, una acurada rectificació del sentit de l’humor, reparar un malentès familiar, la conseució d'un amor tangible, un canvi operatiu del sentit en la vida, un alleujament kàrmic... per aquesta raó no en parla ningú, ni els incrèduls.
Es despertaran aviat, mentre el Galerilla condueixi el seu trasto pel Gran Vial de circumval·lació exterior, buit ara mateix, per l’accés de l’avinguda de l’aeroport. Serà aquest el seu regal? Un altre dia qualsevol el semàfor li hagués impedit l’entrada al Gran Vial J.S. Bach, un vehicle d’ínfimes prestacions tècniques com el seu, no sobreviuria ni dos quilòmetres a la voracitat del Vial en condicions normals. Els carrers i les places es poblaran, primer els nens, que buscaran als companys tal com els grans faran, delerosos de què la festa comenci. Participaran en els preparatius, ajudant als operaris de la Junta a enllestir els materials, a transportar les connexions... Per a ells els renatos formen part de la seua vida, sempre els han vist, existeixen abans que ells i el seu tracte no se’ls hi fa estrany. Els ajuden a estirar les mànegues i a penjar les pinyes, tot aguaitant portals i balcons sota un sol reeixit del trànsit hivernal.
La variabilitat de l’instant de màxima gatzara, té més a veure amb l’atzar que no pas amb qualsevol condicionament de tipus social o cultural.
En aquella oportunitat en què el Galerilla ha sortit del Vial abans d’hora, encara confiat de bon matí, ja ha vist un parell de carrers plens de gent. Forçat a buscar-se itineraris desocupats, ha anat enredant-se per carrerons descarregats evitant amplies zones de vianants, fins que ha sortit al bell mig d’una “Corniche” deserta. Encarrilant-se riu a baix, per girar a l’esquerra lo més aviat possible, i no caure al tram subterrani del gran col·lector d’Insurrectos, que l’obligaria a eixir quasi a l’autopista Sud, després d’haver-se empassat el Bach, el riu, i la mare que ho va parí. Per sobre un pont contempla joiós els carrils absents d’Insurrectos. Circula entre els vells blocs del barri universitari, en perpetu estat de restauració. Es comenta que les famílies que aquí hi viuen son subvencionades per la Junta, tot i amb això, quan els hi arriba l’hora els joves també foten el camp. Aquí no hi ha nens, i al centre principal de congregació domiciliària, sols els renatos s’ocupen de les tasques prèvies.