Van ser uns pocs anys, en els que quantitat de caps de setmana d'aquells memorables estius, els reservàvem per gaudir de la nostra zona
de Pirineu.
Darrer tram de la pujada a la Koba Alta d'Espigantosa. |
Sempre
vam tenir certa inclinació per la vall de l'Ésera, potser per lo bé
que ens ho vam passar de jovenots a la vall de Literola. Vam desfilar
força temps per la vall d'Estos, albirant les seues possibilitats,
també la petita Clot de Chil, els contraforts del Perdiguero, Chia,
l'Aigueta, Bardamina, Barbarisa... i deprès de tant insistir vam regressar a
Eriste. Anys abans ja ens hi havíem atansat, fins i tot vam coincidir
amb uns companys de Sabadell que estaven treballant uns forats pel
Forcau.
Les cordes fixes. |
Un cop al seu peu, vam veure
que altres boques tatxonaven la paret a diferents nivells. A
les primeres hi vam accedir escalant, cavitats sense més
importància, però la que nosaltres ens interessava estava més alta i un dia farts de perdre el temps, vam decidir anar-la a buscar
des de dalt. Calia que un company ens guies des de l'altra banda de
la vall. La quietud d'aquest recòndit indret, a més a més del profund eco, que rebota persistentment per tota la fondalada i t'empetiteix tant com la figura del teu company, que per fer-se notar ha pujat sobre a la roca més gran que hi ha a la carena del davant, ens van ajudar molt a encarar el rapel.
El rapel d'accés ja encarat per sobre la boca de la Koba. |
El pas de l'Excalibur, per l'altra banda, un cop obert. |
Primers atacs al pas de l'Excalibur, de la Koba Alta d'Espigantosa |
La galeria corre al nostre davant. (Foto: Quim Abadia) |
Una vegada tot ben estovat, lo més efectiu va ser desbrossar el forat amb la mateixa broca, reforçat amb tocs de llapis i el ròtring (l'Excalibur). El trepant el vam acabar alimentant amb una bateria de cotxe, que passejàvem a l'esquena amunt i avall, allí va començar la col·laboració amb el refugi, on ens la carregaven d'una setmana per l'altra.
Per fi superem el pas i la galeria corre davant nostre, fins que poc deprès d'un
ressalt ascendent, s'estreny just topar amb un tap de blocs, que
degudament obert ens porta una nova desobstrucció, iniciada, però
no acabada (cal una logística amb un mínim de personal).
La cubeta de Llardaneta, desguassant a l'engolidor, amb la multitud d'esfondraments que el desglaç descobreix. |
Amb els anys vam
conformar un rutina que consistia en sortir de Lleida divendres al
tard, parar a sopar a Graus, fer una copa a Benasc, bivac, esmorzar
al refugi i després començar a preparar el material per continuar fins
la zona que tocava aquell cap de setmana. El mateix avançament de
l'estiu ens marcava la cota d'alçada. Les prospeccions per les parts
altes de la vall d'Eriste, vers al llac de Llardaneta, van ser prou fructíferes. Suposo que ens afavorí el progressiu minvament de les
congestes. Cada cop anàvem pujant més, del llac de
Llardaneta (2.690m.) i voltants fins al 2.975m, i potser caldria
prospeccionar més amunt direcció al Tucón Royo i seguir la cresta,
cosa que quedar per fer.
Ll-!7 a ran dels 3.000m., just a sota del Diente Royo. La imatge és de setembre de 1.997, pocs setembres després desapareixeria l'important congesta que cobria la boca. |
Remuntant cap a la zona més elevada, per baix el Llac de Llardaneta . |
El Jaume i el Jordi al Ll-17 |
Llavors
s'acompleix aquella situació en què poc a poc el barbar personatge, sobrevé coreligionari amb el paisatge, col·lega dels paletes que amplien
el refugi, de les cuineres, incorporat al rocam, unit a l'oratge
(malgrat les tempestes el maltractin), reconeix els sabors i els
gustos dels contorns, les olors devoradors de la calcaria, de la
terra, dels “neveros”... esdevé devot dels reflexes de les aigües turqueses
del llac, admirador del silenci i llavors ja ni els isards s'espanten
al seu pas, al sorprendre'l remuntant tarteres carregat com un ruc.
Tomba el sol, davalla la temperatura, la figura es protegeix amb un forro i una
gorra de llana. No sap perquè, però no pot deixar de somriure, mentre prepara el sopar prop de la tenda envoltat dels companys.
|
La Carme preparant melo amb pernil, menú habitual diumenge a la tarda, poc abans recollir, muntar portadores i baixar. |
Burxant a l'engolidor de Llardaneta. |
Sabut és que la
memòria destria els records que més li plauen. Rellegint les memòries de campanya, a un li venen una munió de
sensacions que brollen en qualsevol exploració. De la decepció i la
impotència, vas a l'esperança i l'entusiasme, per tornar a
l'escepticisme i així contínuament. A la fi la sensació de no poder acabar les coses, a
faltar d'un bri. Les boques de cavitats per explorar són vives i es
modifiquen amb el pas dels hiverns, tan com les vores de l'engolidor de
Llardaneta que es modelen any rere any.
Els anys passaven i el grup
d'exploradors era sempre el mateix, potser no vam saber crear
expectatives o fer partícips a més gent de les nostres
exploracions, encara que ho vam intentar, mal que no amb la suficient
vehemència. A la fi el temps amb les seues fatalitats ens va escapçar.
A partir de l'any 2.001, davant de noves troballes i de incògnites pendents, la falta de companys era descoratjadora.
A partir de l'any 2.001, davant de noves troballes i de incògnites pendents, la falta de companys era descoratjadora.
Els anys següents,
fins al 2.005, les sortides eren testimonials i solitàries, més que res per comprovar el progressiu retrocés de les congestes i prospeccionar les
zones més allunyades.
Pujes tants cops, que la ment se't distrau cercant altres orientacions, i quan te'n vens a adonar ja hi ets. Combinàvem el
privilegi de fer espeleo a Pirineu, conviure en alçada, amb les
dificultats intrínseques per continuar les exploracions. Endinsats en
el paisatge, saltant de vall en vall, recorren crestes, colls i fondalades, remuntant vessants. Els nous desafiaments et fan ballar el cap tota la setmana desitjant tornar a pujar-hi tan aviat sigui.
(Fotos: Jordi Boldú, Carme Pedrol, Jaume Pedrós, Lluís Pérez.)
(Fotos: Jordi Boldú, Carme Pedrol, Jaume Pedrós, Lluís Pérez.)
Bibliografia: GRALLERA.5 (1.999). - GRALLERA.6 (2.006)
(Foto: Quim Abadia) |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada