dilluns, 19 de març del 2012

La Mitjana bosc de Ribera (tercer tram: de la Bassa Gran a la passarel·la sobre el riu).


El camí adaptat de Ronda arriba fins per la Bassa Gran, ben enllaçat per un ample camí, que ens porta fins una caseta d'observació d'aus. A partir de la cabana de fusta, un senderó s'interna en solitud entre l'arbreda i el canyís en un entorn d'aiguamoix, apropant-se a la riba, per retornar silenciosament pel mateix lloc.

 Havien fet grans avenços, fins i tot enllaçaven amb passarel·les les diferents mitjanes, desbrossant i conreant la terra fèrtil. I finalment van decidir-se a construir un rai, encara que fos per anar-se'n a naufragar. Cada any amb l'arribada del bon temps, un parell partia aigües vall a la seua sort, en expedició cercadora de femelles. Així cada cop havia més cabanes buides i més feina per a menys braços.


Una segona cabana d'aguait, pocs metres enllà, semi-oculta, el camí ens condueix de nou al camí de Ronda, per un tram més lluminós. l'itinerari adaptat a l'ombra protectora, escoltant els ocells



Mai tornaven,  no eren tant lluny cony, algun haurà sobreviscut !... es desesperaven. A l'horitzó proper eren presents les ribes veïnes de terra ferma i les vestides puntes de les serres.
 




               La natura es desferma pels vols de la  Bassa Gran, zona de reserva natural, millor no molestar-la.





                 Creuar el pont verd, pel camí de Ronda, sobre un braç secundari farem cap al  pous de la Sant Miquel, al costat d'una petita zona d'esbarjo. Dirigirem definitivament les nostres petjades  sota un bosc de xops i verns, vers al riu, el braç principal.

                  Els reductes estacionals, el cicles repetitius funcionen de diferent forma en la natura que en l'ésser humà, abocat a participar igualment en l'engranatge, però a disgust. A temporades ets creus protagonista, després mudant en tots els  personatges secundaris de l'auca. Passes de gran fornicador a espelma o banyut, sense cap tipus de consideració mediambiental.