divendres, 9 de març del 2012

La Mitjana. bosc de ribera. (segon tram: del pont metàl·lic fins a la Bassa gran.)

El bosc de ribera creix amb puixança, entortolligat, tot campa en aparent desordre cercant llum, el sota bosc competeix sense deixa un espai per ocupar. La confiança regne per molts dies, els arbres es fan forts, semblen defenses infranquejables. Arriba el dia e què les riuades ho fiquen tot damunt davall, la seua destrossa és generadora de vida.












               El senderó rectilini remunta el canal fins al pont que el travessa.



Tal vegada, la crescuda arrossegà, a més a més de troncs, branques arravatades, fustes i taulons, uns peons que va sorprendre obrant al riu. Alguns no van tenir tanta sort i van colar-se aigües avall, ignorant les mitjanes ocultes per la nit. Els afortunats van ser rescatats per l'enteranyinat de ramificacions de vora riba, atrapats a la foscor. Nàufrags, esperant envà que les aigües tornessin a la calma.







Passaren els dies i les aigües rugien com el primer. Ja no hi havia calma, on eren? Empresonats a la seua illa. Nòmades, forçats per la reclusió al sedentarisme. El temps mai és suficient, de cercar raser sota els arbres, van esforçar-se a aixecar aixoplucs, aparellant les primeres cabanes.

El pont sobre el canal de Balaguer ens torna a la realitat: la proximitat de la sortida vers a la carretera de Granyena, els límits del parc rossegats per una planta de tractament d'àrids, l'enllaç amb el camí principal i la pista de la riba dreta del canal de Balaguer que ens tornaria al pont metàl·lic. Davant la disjuntiva, marxarem pel camí principal, seguint les indicacions de la bassa gran. Unes curtes dreceres tallen regirant de seguida pel boscam.

Es van començar a apariar, i la cosa rutllava mal que bé. L'únic, que cada primavera, quan tot el que els envoltava renaixia i brostava amb una energia insultant, ells es pansien d'enyorança recordant les seues dones.




 Brostar, llucar, ensumar, les olors de la terra podrida, seca, humida, rabiosa.