dilluns, 21 de juliol del 2014

A.C.J. -----QUINZE (catorzè)

  El canó fa gairebé un parell de centenars de metres d’amplada, les vores vestides per una vegetació de ribera acostumada a suportar crescudes; esperant aïllades èpoques d’abundància, les resseques basses en són testimoni. Els grans arbres subsisteixen, encara que els pendents del canó semblen força àrids. El riu corre ben bé pel centre, acordonat per unes fileres de joncs alts i fins que es desplomen amb una mica de vent.
Fen via sense obstacles pel marge, cercant un lloc favorable pel mig del canyissar per accedir a l’aigua. Un llarg tronc tallat a mena de palanca assenyala per on devia creuar el camí antigament. No es fan cap il·lusió de pont o passera que hagi pogut perdurar sense un mínim de manteniment, endemés els joncs s’han cruspit qualsevol resta de senderó. Estan decidits a passar entre ells i fer cap a l’aigua d’una vegada. Ho fan amb silenci, sense massa dificultats, prenen compte d’evitar les zones més enfangades. Uns metres abans de l’aigua un llit de còdols els aparta dels joncs. Aquí el corrent sembla fort. El riu és més estret, més endavant, indica el vell que serà millor creuar-lo.
La dona talla un jonc i pren mesures mentre s’interna al curs, avança un parrell de metres i estirant el cos cap endavant comprova que el terra s’estabilitza, la fondària no supera els genolls. No te’n refiïs, li diu l’home, si cal fes el pas del borratxo. Progressa per les tranquil·les aigües de la vora, penetrant en el riu reassegurant les passades. Arribant a la part central, el corrent és més palès, dubte uns segons, l’aigua li supera les cuixes. Fes el pas del borratxo, l'insisteix el vell. La dona arranca balancejant-se, però amb la decisió d’enfrontar-se a les aigües. Només són cinc o sis metres, després un rebuf contraresta el corrent i travessa el riu sense més pena. El vell, de seguida la segueix, creua amb menys temps. Ja ho han fet, però no s’hi recreen, enfilen la via directa vers l'arrencada del coster, apartant les branques per progressar entre els troncs tombats d’uns arbres que oculten un curt tram d’aiguamolls. Abans d'iniciar la pujada, fan temps al costat d’uns rocs d’arestes planes, per treure’s les botes i eixugar-se els mitjons.
--Arriba un dia que cada moviment que fas, involuntàriament et deriva la ment cap a un vell record.--
--Doncs jo no me’n recordo de res. Potser vaig creuar el riu a cavall del meu avi.--
--Estàs segura de què vau arribar a les coves de les Mans?--
--Sí, d’això n’estic segura.--
--Sí? A on són?--
--Per aquí dalt, ara quan pujarem les veurem, no podem estar gaire lluny. Sol sé que no hi hem d’arribar fins dalt de tot, estan com a mitja alçada, i que des de les coves hi ha una vista impressionant del riu. El meu avi, que sabia el nom de tots els topants me’ls anava dient, assenyalant-los des de les coves, i també em va dir: que si continuava caminant per la pista que arriba a les coves, faria cap a la casa de la família dels guardes, que és una família que de tota la vida es dedica a cuidar que tot estigui en ordre i que ningú no trenqui res, i que ja no són de la Serra sinó de la Terregada, encara que no recordo haver-los vist.--
El nòmada indigent no comenta res més. Baixant pel senderó, s’ha fixat en una línia d’ombra a peu del cingle que s’aixeca tot just a la fi del vessant. Es corda les botes i empren la primera ziga-zaga per vèncer la costera.
--Jo vaig pujant, de seguida m’agafaràs.--
--Ja vas bé per on vas?-- Continua amunt sense respondre.

     T.Rex -"Hot Love"