dissabte, 9 de juny del 2012

A.C.J. ----- SIS (setzè)




















El Lino llueix uns cabells lleugerament arrufats, no excessivament llargs, una mica descuidats i quan, surt de festa, unes ulleretes li confirmen les faccions. Una altra característica és un potent somriure i la destacada dentadura. A l’hora té com a costum rematar les seues locucions amb sons onomatopeics. Li és ben fàcil arrossegar un grup d’amigues fins on para el Thelo, arreplegant a l’Ernest de passada. Més quan coneix a tres d’elles des de què eren cries; remarquem que ell representa la generació pont entre les nenes i el Thelo i l’Ernest. Elles es diuen: Pilar, guapa i peluda, d’atractiu mostatxet. Les dos germanes àrabs són l’Haisa i la Fàtima, ambdues de bon nas, molt captivants amb els cabells coberts apuntant uns ferms abdominals. Una noia que l’Ernest ha identificat, malgrat els anys que feia que no la veia, com una nena que sa mare cuidava de petita, estimant-se-la molt i que la va trobar molt a faltar quan per estranyes circumstancies, que ell mai va gosar a preguntar, la separaren de les seues vides, fins ara. Ella té un clotet al front i també l’ha reconegut. La de la cinta al front es diu Gladys, llisos cabells negres, carona arrodonida i cos unitària-ment curvilini, amiga íntima de la Milia que ha començat dient què tenia una gana que es moria, en plegar del bar no havia sopat, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla...
Venen de rodar per les quatre places punteres de la Zona Alta, encomanades a reputats dissenyadors urbans dels quatre punts cardinals. Projecte de l’equip municipal que va reordenar la zona com a centre màxim d’esbarjo capitolí, aspirant sobre tot a alleugerir "la Corniche", uns plantejaments hores d’ara totalment empetitits. Doncs a cadascuna de les places es representà un espectacle en honor de la lluna blava de primavera; la lluna més benvolent de l’any, en oposició a la pèrfida lluna blava de tardor. Les places estan dedicades a cultures perdudes: la de l’est a les esferes de l’Istme Central, la del sud als ous de lava de l’Altiplà, a l’est el culte dels panxuts i les esteles i la del nord a l’illa de Nias. Les noies expliquen, mentre un cambrer els hi prepara uns talls de pernil, que el funcionament sincrònic dels espectacles els ha encantat, el públic connexionava de plaça en plaça seguint un fil argumental en espiral! --Poden-se encetar per qualsevol inflexió, desguassant a la plaça central per fer-se comprensible, però no resolutiu-- La germana de la Milia no suporta el vocabulari de la Gladys. La plaça central és dedicada a la comarca, habitualment se celebra un fals mercat subvencionat per la Junta.
Al pernil s’hi ha apuntat tothom i per no estar-se’n de res han anat a triar un de gla. L’Ernest deia:--Home, prenem un, més baratet:-- Però els altres se li han llançat a sobre. El Lino agafa el comandament davant del bé de Déu, un xic desassistit. Perduda ja, de tota rellevància la feina per la que ha quedat a primera hora del matí i estan les panxes contentes, ha pensat com encaminar les passes per satisfer altres necessitats. La seua indicació de prosseguir la nit al San Remo obté quasi la totalitat de vots afirmatius, potser la Milia atresora un altre pensament?