divendres, 9 d’octubre del 2015

Nous contes per un nou estat. - Setè: EL VICECONSOLAT (2)


Davallar fins al poble a primera hora del matí, amb la neu dura i compactada rere d'uns jorns serenys, serà divertit. Les pales permetran una esquiada perfecta, gairebé fins a les crestes que menen al mirador. Pensa passar-s'hi un parell de dies, ara que el temps ho permet, i regressar tranquil·lament també de bon matí, abans que es transformi la neu de les solanes.
Des del mirador estant, albira els carrers del poble prou nets de neu, el rierol corre, l'afluent glaçat. Els sorolls de la vila no abasten l'àrea del mirador. Plega els esquis i davalla per la tartera pelada a salts de cabirol. El terrabastall que provoca resta apaivagat pels auto-generadors de moltes cases, es veu que fa uns dies que pateixen un tall de llum, que en altres circumstàncies seria la principal preocupació de l'alcaldessa, però actualment i tal com estan les coses, tan sols és una més a sumar al cúmul d'adversitats.
És una persona que normalment li surten bé les coses, no pateix gaire pels possibles entrebancs que puguin entorpir la seua empresa, no acostuma a passar, posseeix la suficient intuïció per avançar-se als problemes, els preveu abans que apareguin. No hi ha assumpte: si no percep els obstacles, és que no n'hi ha, o almenys, a ell no l'afecten. Aleshores ha baixat pels carrers del poble tot confiat cercant una fonda, no les freqüentades per turistes, una de les de tota la vida. També podria dormir refugiat en un paller o petit cobert qualsevol, però potser s'està fent gran i cada cop aprecia més l'escalfor d'un bon llit, ja n'ha patit prou de fred.
Ha anat directe a la fonda alta, la més allunyada del centre, aquí lloguen habitacions a l'última planta. La mare del Damiano li ha donat referències: quasi sempre l'ocupen xofers i viatjants, el lloc és net i la teca abundosa, els amos no accepten turistes, l'únic problema és que estigui plena. La troba tancada. Estranyat truca a la porta del davant, cercant informació.
--No hi ha ningú, la policia la va tancar, vagi-se'n a cercar lloc per altre cantó, aquí no trobarà res de bo. --Li han deixat anar de mal aire des de darrere d'un finestró una veu ronca, mes forta. --Marxi's d'una vegada. --Li etziba la veu.