divendres, 21 de juny del 2013

A.C.J. -----NOU (novè)

El noiet reposava en un jaç, que van arreglar en una buida dependència en desús propera al pati interior. El metge l'intervenia amb un equip d’emergència dels que duien a l’ambulància. Ell mateix va suggerir l’opció més favorable per a tots plegats, d’atendre al xaval en el domicili familiar, davant la possibilitat, Deu no ho volgués, que se’ls quedés durant el viatge al poble, o encara pitjor al dispensari, amb lo que allò significava. El cor del noi bategava dèbilment, la transfusió ràpida que li estaven aplicant per reposar-li la sang perduda es vessava pels talls encara oberts. El cirurgià es desanimava, se li diluïen les poques esperances que encara tenia, cosint la destrossa del braç, i suturant el costat punxat del noi, només esperant un desenllaç: l’assistent elèctric va decidir que l’accidentat era irrecuperable, immediatament deixà de mantenir-li les constants, tallant el subministrament del cirurgià.
Per complimentar el Certificat de Defunció Irreversible, a més de l’informe de l’assistent elèctric, calen la firma de tres testimonis independents, denominats d’alta qualificació. Lo ideal seria un jutge, però en el seu defecte el Delegat de zona, amb el sequier i el cap de pastors són suficients per aconseguir l’aprovació del funcionariat funerari oficial del poble, acompanyat, això sí, pel vist i plau dels enterramorts segellant tota la documentació ha presentar, conjuntament amb la declaració de l’assistent elèctric sobre l’estat d’aprofitament i l’extracció de vísceres, òrgans i teixits efectuades al cadàver. Al cap d’una mig hora es remet a l’oficina del registre de defuncions, aquesta envia a un dels seus operaris per realitzar la inspecció ocular del cos. En procés de rutina, la visita al vetllador familiar es fa en la mateixa jornada, i per la nit el cadàver ja és transportat amb la furgoneta frigorífica vers al punt de recepció. En els casos de resultat negatiu, en què el deteriorament per excessiva antiguitat dels components, malmesos per verins químics, o amb despeses superiors als ingressos, els operaris respecten les tradicions de la vetlla i la revisió l’acostumen a efectuar instants abans de tancar la caixa. En lo que respecte al cas del vailet o similars, mai la inspecció es duia a terme abans de com a mínim dos o tres dies després de rebre el Certificat de Defunció i de forma talment arbitraria i imprevisible; podien arribar a qualsevol hora del dia o de la nit. Havia camins que trigaven més d’una setmana, no se sabia. Mentre tant, la família es comprometia a conservar el cos en perfecte estat fins al moment de la inspecció, les quals, quasi indefectiblement, acostumaven a requisar el cos.
El cadàver duia ja ulls de vidre, i una costura artificial li tapava l’epidermis en els trams visibles. En atmosfera controlada les restes del difunt esperaven superar els tràmits burocràtics, a la mateixa dependència, transformada ara en cambra funerària. La família va preparar-se per una llarga vetlla de diferents tongades d’intensitat. En previsió d’esdeveniments: esperaven el fort de les condolences en el transcurs de les trenta-sis primeres hores passades des de l’anunci de l’òbit. Mare i tietes del finat paraven el primer cop fent corre les seues ments en els preparatius culinaris, en l’ornamentació de la sala de visites i en l’atenció als familiars i amics congregats. El pare i la resta d’homes feien guàrdia palplantats davant l’habitacle mortuori, fent corre les seues ments preguntant als assistents per persones comunes oblidades en el temps. Suportant la duresa dels colls de les camises o les sabates de mudar. Però, per ells el destorb no va durar ni molt menys les trenta-sis hores previstes, ja al segon dels matins tots es van anar dispersant, reclamats per les seues ocupacions, que en el cas d’una granja no podent esperar, els animals han d’omplir el pap cada dia.