divendres, 12 de setembre del 2014

Aiguamolls de Rufea, (Tercer tram: Aiguamolls de Rufea - Butsènit)

              Aiguamolls de Rufea  

 

       Extensió a Butsènit  

Camina uns metres del punt de cita, el passeig de l'inquiet. Tres noies vora l'aigua, pantalons curts, samarretetes de tirants, peus nus, somriures clars, un idioma que no entén, se'n va o es queda? Vindrà o no? Les noies ja l'han vist, riuen estridents, amb més intenció. La invitació és clara, inevitable, la darrera mirada enrere del recelós, la temptació és forta, qualsevol... i tampoc, si fa, tard la veurà arribar. Claire se'n diu una, són més grans que ell, per molt que de lluny no ho semblaven, se les veu fresques i rialleres, com qualsevol noia de la seua edat.



Traspassada la portalada el recorregut dels aiguamolls és a l'albir: dos basses, la petita i la gran, aïllades del riu, l'extracció d'àrids les va buidar, i no van acabar de reomplir. La natura es fa ràpidament amb l'abandó industrial. La colonització és incessant, i ràpidament es fa amb la mà de l'home.

 Els ocells descasant en elles, el martinet blanc les pobla, traient partit de qualsevol resquitx que el descuit humà els permet. Un mirador en alt per observar-los, i rondar pel recorregut circular en va i ve. Una xopera el limita pel sud, topant amb la tortuga. Existeixen unes rutes obertes, els aiguamolls no són tan enormes, ens perdem sota la línia de pollancres, el senderó extern, als tamarius escampats per tornar a la bassa gran i eixir per la petita i resseguir per l'interior fins a reprendre el camí del riu poc abans que la bipartició conclogui i preguntar-nos com tot a la vida: què cal fer ara?

La noia que seu amb els peus dintre l'aigua és de cabells clars, mira a la llunyania, el riu li condueix l'esguard, se'n riu amb les ocurrències de les seues companyes. Se les mira, són tan guapes!, somriu com un babau. Li diuen que es tregui les sandàlies, una de les noies, morena de cabell curt, l'agafa de la mà i rient més que les altres l'acompanya fins a l'aigua. Amb l'aigua per sota els genolls vibra la butxaca, ja l'ha vist, encara a la pista; ràpid tecleja: Hola, vine fins a l'aigua!, creu que és el més assenyat. La noia es va atansant lentament, vigilant les seues passes, fa mal de mirar del goig que fa.

         Podem semblar perduts com sempre, situats en un descampat sense indicacions, dubtant de per on continuar. Per la dreta una pista ens du fins a un descampat també desolat, amb naus buides i safates d'obra encallades a dic sec.
 

            L'opció de canviar de riba i travessar les aigües pel pas de vehicles entubat, ens ofereix una visió externa de l'entorn
 





       Seguim pel pas més evident: una a àrida pista sense sortida. Fruiters deixats de la mà de Déu, creuarem el tros descurat cercant enllaçar amb la pista que puja fins a l'ermita de Butsènit, amb una zona de pícnic abans de la rampa.