dilluns, 29 de setembre del 2014

Nous contes per un nou estat. - Segon - L'EXAMINADOR.(3)

             No li ha deixat ni obrir la boca. Està tronat, pensa; la clau a una mà i la cartera a l’altra. Torna a jaure al llit i deixa que la tarda avanci entre son i son.
Al fosc comença a recórrer els carrerons del poble, els que s'aboquen de l’església vers una plaça transversal a la de rebuda, per un seguit de rampes empedrades; més que res busca un lloc per fe una cervesa abans de sopar. No troba res que li faci el pes, el millor restaurant o així ho sembla, està enganxat a un llustrós hotel de baixa estatura, però encara és d’hora i roman tancat. La gana li fon l’estomac, per distraure’s se'n va a comprar una tovallola, la que portava se la va deixar oblidada al darrer hostal. No li és fàcil, hi ha quatre o cinc tendes que venen roba, i són farcides de tota mena d’estris, però de tovalloles petites la troba en una on la venedora, com a les altres, no parla gaire i espera que ell ho faci tot. Paga i torna a l’habitació, després sopa sol en aquell restaurant, fins que a darrera hora entra una parella, demana la nota i se'n va directe al llit.
No l'han deixat descansar gaire, la missa és a quarts de deu i l’algutzir del poble hi vol anar com tots els diumenges. Li comenta que l’endemà vindrà un parell de mossos de la quadrilla municipal per ajudar-lo a fer el trasllat i acomodar-se a la seua nova residència. Li dóna la benvinguda en nom de l’alcalde i de tot el consistori, així mateix li assegura que no s’ha de preocupar de res més que d’establir-se i de gaudir d’uns quants dies de repòs, abans de la presa de possessió oficial, ja que, assevera solemnement, ha de ser-hi present el senyor representat del Govern de la capital provincial, de la qual cosa serà degudament informat.
Quan l’algutzir marxa pel passadís, veu al fons a la seua senyora esperant-lo arreglada per la missa. Ell se’n torna al llit, però no pot reprendre el son.