dimarts, 16 de juliol del 2013

EL Modern Espeleòleg. III

Foto: Ramon Castella.

           Company dels pastors, la gent que trepitja el terreny. Com els antics carboners, l'espeleòleg torna a la serra cercant un resultat a la seua feina, lluny per exemple del boletaire comú que busca un producte, de l'aventurer que desitja gaudir de sensacions o de l'arrogant que creu que la serra és seua. Compromès amb una tasca col·lectiva, isolat no és res, estableix nexes. Curiós que, contràriament a activitats solitàries que creen addició (bicicleta, caminar, corre, viatjar, nedar, etc.) l'espelo solitària crea frustració. L'important d'un detall, d'un racó, acurades exploracions, conèixer l'entorn, un cop dins el mètode i la perseverança seran imprescindibles.

Prosaics, prolífics, proselitistes, pragmàtics, promiscus, proletaris, agosarats, lírics, cadascú un món, un món en cadascú. La diversitat genera grups sòlids, és positiu ampliar les propostes a més companys. Els bons grups saben de les virtuts dels seus components, sempre hi ha que se li dona millor una cosa que una altra. És demostrat empíricament, que ajudar i col·laborar fa més per l'evolució que no pas competir 

L'espeleòleg modern és dels que mira que hi pot afegir, no dels que fan servei o mal servei del que ja hi ha. Procurarà ser un navegant com el propi Keaton, sol en un paquebot, que se'n surti amb èxit de paranys i entrebancs per poc espavilat que aquest sembli.

           La proximitat de les cavitats li serà al mateix temps d'escola i de pràctica, gaudint tan de l'entorn on pot explorar cada cap de setmana, canviant per vacances sol·licites i distants. L'exploració en proximitat condiciona els seus mètodes i costums, tan com els hàbits i l'excel·lència. No és el mateix tenir a tocar un complert sistema càrstic, que una serra esquerdada, de totes maneres explorar prop de casa no té preu. Resta molta feina a fer, és un argument aquest, que confirmaran tots els que s'hi dediquen i els darrers èxits ho testimonien.