dilluns, 8 de juliol del 2013

A.C.J. -----NOU (tretzè)

Amb el cotxe fúnebre no podien anar massa lluny, així que el van estacionar al cementiri. L’enterrador li va manllevar la furgoneta a son cosí que feia de manyà. Aquest, en aquell moment no en volia saber res dels tripijocs que es portava amb els morts, just arribar va fotre el camp caminant cap a casa, llavors el Supun es va veure obligat a conduir la furgona, mentrestant l’enterrador feia els possibles per contactar amb alguna cambra frigorífica disposada, prèvia negociació, a conservar el cadàver fins al dia de l’enterrament. Eren aquells, uns dies en què encara tot es feia rudimentàriament, ni molt menys es pensava en la tècnica d’assecar els cossos, que s’importà més tard per concentrar el negoci.
La furgona desprenia una fortor a olis minerals i a grassa, la caixa era plena de ferros, i entre eines i malendreços encaixada: la saca negra. Les comunicacions, a la seua vall li eren desfavorables, i el Supun ja es veia conduint tota la nit, però un marxant de carns li recomanà una cambra ubicada en un fondal erm que acceptaven encàrrecs atípics, i no era massa lluny. I sí, sí, no va haver cap problema, van arribar fàcilment a un acord i cap allí se’n van dirigir. L’únic que alhora de traure la bossa de la caixa de la furgona, era bruta de grassa per tot arreu, i així no la podien entrar a la cambra els va dir el paio que els esperava. No en duien cap més i allí no hi havia res que els pogué mal servir, i en aquelles hores difícilment algú els hi portaria. Lo que podien fer era netejar-la a la pica amb una mànega de pressió i després desinfectar-la. Una altra volta van extraure el cos i el van deixar estès sobre el formigó, els ulls se li van perdre i la costura artificial s’havia mogut de lloc.
Xops com gats, devien d’introduir-lo a la bossa, que encara humida i relliscosa es resistia a les maniobres. L’enterrador va refer mal que bé les peces que s’havien mogut, perquè sinó el dia de l’enterrament, després de descongelar-lo no hi hauria manera, i no més faltaria que una d’aquelles dones li vingués per tornar-lo a veure, endemés es va apuntar que li faltaven els ulls de vidre.