divendres, 13 de febrer del 2015

La faula del muricec il·luminat. I

Foto: R. Castella

Foto: Àngel Nicolàs
Companys, afiliats i coincidents, conterranis tots, perennes deficitaris d'humilitat, en canvi amb un sobrepuig de galivança tan costosa d'apaivagar. Recordeu sempre que cal ser condescendents amb els menys privilegiats i desitjar-los una vida la més planera possible. Satisfent les necessitats, però no tan sols les més fonamentals, pensem que pel cap baix serà convenient adelitar-se de les arts i dels mesurats goigs que ens alleugereixen l'existència. Qui a poc està avesat amb poc s'acontenta. Sabent, com sabem tots, que no és possible aconseguir una connexió completa d'un trànsit primerenc. Àrdua empresa que en defecte de talent precisa de grans dosis de perspicàcia, quan no d'una perseverança indefallent, mes a poc a poc tothom ho ha d'anar abastant, si més no intentant, encara que per a molts saberuts d'altres escoles menys complaents amb els seus feligresos, s'entesten a dictaminar taxativament que amb això no n'hi ha prou (no cal esmentar els cilicis i turments de la competència).

El gran sonar suprem és sempre obert, emmotllem-nos doncs!, a què esperem?, només cal arrencar el vol amb fe, enaltits d'esperança, sense escanyar la caritat amb la nostra caduca presumptuositat, ans al contrari, soterrant els nostres defectes amb la inestimable ajuda del proïsme. Tampoc ens ha de saber greu la nostra petita col·laboració, que ha de fer possible que els nostres millors membres assoleixin una mica més aviat la comuna meta divina. Una societat activa, brunzidora i emprenedora com la nostra, ha de comptar amb la mínima assistència dels seus compares, que veient-se reflectits en els seus enlluernats albiraran amb més alegria la tasca comuna.
Tots sans o tots malats, quan un es constipa van tots darrere, quan un riu, riu el de la vora i els de més enllà es pregunten de què riuen. Quan se n'assabenten, ja se'n foten, se suposa que és primordial riure primer, qui riu últim no té gràcia i de seguida escau vilipendiat pels graciosos. Tal vegada una ratapinyada espavilada, es feia la fatxenda amb un muricec pusil·lànime, mentre un esvoliac s'ho mirava amb disgust. Quan la ratapinyada de riu en va tenir prou, l'esvoliac li demanà al muricec la raó de la seua poruga actitud davant la ratapinyada fanfarrona, que ja rabejada cap per avall ja hi havia desintonitzat. El muricec argumentà que prou tristesa ha de patir per mal viure sospesa d'una branca seca a una llastimosa riba desemparada, per recriminar-li la seua errada coneixença. No és pitjor deixar-lo en l'error que no pas debatre i oferir-li aixopluc intel·lectual? I això ho dius tu que has callat com un puta, li etziba el muricec a l'esvoliac empipat, que sense poder suportar la impertinència és a punt d'aixecar el vol, si no fos que li pesen les ales i no li ve de gust fins després de fer una bona becaina. Pobre esvoliac emprenyat si surt pel seu presumpte protegit escaldat i ha de suportar la ignomínia, penjat de la mateixa lleixa perquè no disposa d'altra per soplujar-se.