divendres, 21 de novembre del 2014

Nous contes per un nou estat. - Segon: L'EXAMINADOR.(19)





Les minses variacions termomètriques del fons de la vall, permeten que tot l’any arribi algun turista que altre, la feina va rutllant. El “gasolinero” presenta una nova sol·licitud per obrir la seua empresa de guies, aquest cop amb més resolució i amb el suport d’alguns regidors. La viuda, que ja s’ho veia venir, ho tenia tot preparat. Accepta la proposta, però amb un plec de condicions amb la intenció de regular el desenvolupament turístic de la zona, evitant futures massificacions. L’ajuntament aprova les clàusules de la viuda que finalment consisteixen: en un termini mínim de dos anys no es poden obrir cap nova empresa del ram a comarca i terme municipal, aquestes (i això és el més fotut), han d'estar integrades per un setanta per cent de treballadors autòctons. Instaura un màxim de grups per trimestre, que mai es podrà sobrepassar, implantant una taxa fixa per persona que anirà a parar directament a les arques de l’ajuntament en concepte de manteniment de l’entorn, exigint la retirada de la serra de totes les deixalles, perseverant en la protecció de l’excepcionalitat, evitant la vulgarització, com ha succeït a tants paratges per ella ben coneguts. Tots dos directors dels negocis signen el compromís, al “gasolinero” se li han minvat dramàticament la possibilitat d’obtenir grans beneficis, en canvi paga la pena introduir-se al negoci, pensant en un futur relleu a la regidoria en eleccions vinents. Fins al moment la gestió de la viuda satisfà a tothom, més d’un la veu fins i tot com a futura alcaldessa. També autoritza noves llicències d’hostaleres, prioritzant els ja establerts, potenciant la millora en el servei, que en molts casos és extremadament bàsica. La normativa del setanta per cent de població autòctona no afecta l’hoteleria, sinó l’hotel del poble, on només treballen tres locals haguera hagut de plegar.
Ràpidament les maniobres del “Gasolinero” i dels seus parents s'encaminen a la contractació de paquets en origen. Lloga un parell de guies d’una altra província, en la qual des de fa anys funciona el turisme de senderisme, i curiosament la primera empresa internacional que respon a la seua oferta és la del petit país del vicecònsol, que d'aquesta guisa es queda sense els clients, abans de començar a treballar amb ella. A ell tot això no li ve d’aquí, continua capficat mig atordit, per la repercussió que hi ha hagut al seu petit país, motivada per la mort d’aquell noi sorrut. Hi caven dos possibilitats: una, totalment desesperançadora, seria que en assabentar-se tothom de l’especial circumstància lligada al relleu de càrrec, no s’hi aturés mai més ningú al poble, o qui s’hi aturés estigués previngut davant les tres preguntes reglamentàries i esquivés l’obligació. L’altra possibilitat és la que algun paio víctima del desencant, s’animés a fer un canvi d’aires voluntari i es presentés al poble amb tal motiu.
L’hivern avança, l’empresa del “gasolinero” rep els primers clients reservant des d’origen. Pacten rutes diferents que els dos experts contractats han traçat, habilitant zones d’acampada, ja que ells treballen amb tendes. També li prenen als dos portadors, prompte la secretària de l’empresa n'aconsegueix tres més, trets de la jovenalla del poble que no vol treballar la terra, ni fer de pastor, ni cap ofici de profit. Els tres fan la feina dels altres dos, cobren per servei prestat, el nostre vicecònsol té l’esperança que almenys un d’ells aprengui la feina i assoleixi la catalogació de guia, en un futur pròxim.