dimecres, 12 de novembre del 2014

Nous contes per un nou estat. - Segon: L'EXAMINADOR.(16)


           Té la senyora que cobra dos sous a més del lloguer del local, que en una setmana l'aparia un germà fuster i un cunyat paleta a estones llargues. L’oficina és situada en un carrer lateral, pengen cartells a tots els hotels i pensions. Quan arriba l’autocar, amablement s’ofereix els serveis als nouvinguts, que a poc a poc es van assabentant del ventall de possibilitats que el poble els brinda. Ella mateixa, acaba convencent a dos dels homes més pelats del poble que acceptin la feina de portejadors i com el nostre home es passa dies per la serra acompanyant grups, introdueix al seu fillol, que és un noi pocapena mal estudiant i poc apte per resoldre cap ofici, però amb cert do de gents i mà esquerra amb els forasters, a fer de guia de dia per a excursions curtes.
Tan sols tres mesos després d’oberta l’oficina, el negoci ja raja. La senyora s’anima a fer els primers passos per adquirir una casa nova de les que s’estan construint a la part alta del poble, a desgana del seu marit, ja que li cau més lluny del seu lloc de treball i prefereix el pis atrotinat en el qual mal viuen. A ell, després de remunerar als treballadors li queda una exigua renda. Paga molt bé, si no tots li haurien fotut el camp. Es comença a preguntar si paga la pena tant d’esforç, els impostos se li enduen una bona esgarrapada, gairebé no disposa de temps per anar a veure al seu amic, quan passen per casa seua s’hi estan poca estona. La família el va avisar de què no volen rebre tants hostes, així que fa nit a la cabana. Treballa massa. Finalment decideix encarregar-se només dels grups que el complauen. Llavors el fillol passa a fer de guia, després d’uns quants serveis d'aprenentatge. Per les excursions curtes que tampoc vol fer, ja buscarà algú. A la seua empleada ja se li ha esgotat la parentela, pensant amb el seu marit: li comenta que agafi la feina, cosa que no accepta. Els portejadors no són persones per tractar amb els clients directament. És una amiga d’ella, que recentment ha parit bessonada, la que ingressa a l’empresa.
I arriba la temporada alta. A la temporada alta canvia tot. Els turistes es doblen, és temps de collita, els blanquers no tanquen, la formatgeria no dóna l’abast amb la sobreproducció de llet, els ramaders venen la llana de les alpaques, les llames i les ovelles de tot l’any, es maten més animals que mai. Són dos mesos que als habitants del poble els hi sembla que tot va de bòlit. Al nostre home avesat a la vida contemporània, sol troba que cada dia té més feina a l’oficina de guies. De seguida s'adona que la secretària-recepcionista no podrà, com fins alehores, compaginar les dos feines. Llavors, com art de màgia, un dia se li presenta l’adjunta de l’ajuntament. Se li acaba el contracte i no li ve de gust renovar-lo, se sent encallada, necessita un canvi d’aires, a més a més, ell té fama de pagar bé. Els dos portejadors, abans quasi mig indigents, gasten roba nova, encara que continuen vivim a les seues velles cases, mengen cada, dos per tres de restaurant, pagant el que deuen. Després de rumiar-s’ho, més que res pels afegits que podia comportar, l'agafa com a secretària del viceconsolat en exclusiva. A l'altra li apuja una mica el sou, el suficient perquè s'endugui una agradable sorpresa, dedicant-se només al negoci de l’oficina de guies. Pensa que mentre duri la temporada alta, no la veurà pas gaire. Una companyia de viatges del seu petit país li ha ofert la corresponsalia al poble, després de la boda del “gasolinero” que tan bona publicitat, després de tants quartos gastats, va fer, això també ho manega la senyora secretària, mentre ell és a la serra.

   Antonio Vega - "Elixir de Juventud"