dilluns, 4 d’agost del 2014

A.C.J. -----QUINZE (dissetè)


        --Quin munt de mans, no!-- La dona arriba al final de la pista amb l’empenta de la rampa de les coves.-- Quina passada! És com si no hi cabés ni una més. Amb lo velles que són i com conserven la vivacitat dels colors originals. N’hi ha per tot arreu. Per dalt, per baix, pels racons, per darrere de les pedres. Recordo que el meu avi em va explicar que s’omplien la boca de pintura i després estenien la mà sobre la paret i bufaven, d’aquesta forma es quedaven marcats els contorns de la mà a la paret.--
--Sí, també es devien quedar les mans ben pintades--
Ella pensa amb la rucada que acaba d’escoltar, no comenta res, com si un gran pintor l’importés les taques de pintura a la seua bata després de crear una obra excelsa, per això estan les rentadores, o com si a un mecànic li fa res embrutar-se les mans per reparar una avaria, per això està el detergent.
--Potser aquesta civilització es va extingir, perquè ja no tenien més parets per a pintar noves mans?--
Ara tampoc diu res, la seva excitació s’ha esvaït amb un parell d'intervencions desafortunades del vell. Hi ha molta gent que no té sensibilitat més pel que... bé ni per això. Tots dos arrepleguen la seua impedimenta i maquinalment comencen a caminar pista amunt, l’un al costat de l’altre.
Aquest home se n'ha oblidat, però la seua solitud no és casual. Només conserva records per les seues amigues de joventut i no es para a pensar que es troba molt millor des de què va amb la dona, que les seues exigües forces s’han vist reviscolades amb la presència d’una ànima prop seu. En un inici no viatjava sol, és més, li agradava la companyia d’altres rodamons intrèpids com ell, va fer alguns amics, amics de veritat, però com més s'hi estava amb ells, més aviat els perdia. Era com el cas d’aquells treballadors del negoci fraternal del seu carrer. Els companys anaven quedant enrere un després de l’altre, afectats de poderoses malalties que els debilitaven i els convertia en despulles humanes, mentre ell cada dia es trobava més i més fort. Li va costar anys advertir-ho i més anys prendre la determinació de viure sense companyia. Primer es negava a creure-s’ho, malgrat tot el fenomen es repetia inexorablement, fins i tot abans que ell ho sabés els nòmades de la serralada ja l’anomenaven: el Dip. Actualment aquest mal nom ha perdut el seu significat, i si algú se’l trobés per una estació d’autobusos, no l’evitaria com abans; hi havia gent que es baixava de l’autobús quan el veia pujar. D’aquella època li resta la seua costum de no mirar mai a ningú, d’acotar el cap i fer via, quan per un descuit o per un imponderable es veu immers al mig d’una multitud. L’oblit de vegades és la salvació, també pels que no es volen salvar. La solitud el va transmutar, el va fer superar la seua pròpia repulsió. Els temps en què sempre s’imaginava vagant amb el canell esquerre obert, dessagnant-se, vessant la sang pel carrer, desitjant-se la mort, regant de roig les llambordes, sense morir, desassossegat; ja no se’n recorda.