dilluns, 13 d’abril del 2015

Nous contes per un nou estat. - Cinquè: LA COMESA. (1)


Fa hores que camina gairebé sense parar. Va costa avall des de fa força estona. Salta de bloc en bloc com si res, la seua ment viatja vers altres indrets, mentre les cames li fan la funció amb precisió. L'esplanada ja s'entreveia des de ben amunt, amb les construccions humanes com una munió de punts rectilinis. Distingeix el camí que hi fa cap, va a buscar-lo amb claredat, sense malgastar ni una gambada errònia. Si algú el veies de lluny, no s'ho creuria, si algú el veies de prop, es congratularia de l'espectacle, sempre que ho fes a càmera lenta. Planejant pel senderó, s'arregla la roba: es fica la camisa per dintre dels pantalons, es recol·loca el tabard i tot caminant s'espolsa els pantalons.
En arribar a la casa familiar, la senyora l'informa que ahir va baixar al poble i encara no ha tornat. Cosa estranya en ell, que no fa per allargar les estades al poble. Això el contraria un xic, no hi ha més remei que anar al poble a buscar-lo. Per educació roman una estona xerrant amb la mare del Damiano. Li demana per algunes persones, l'home respon de bona fe del que més o menys té notícia. La senyora sempre acaba la conversa lamentant-se de què mai més les tornarà a veure, cosa que no se sap mai com respondre; un curt silenci i un agraïment per tot li sembla el més correcte. Menja del que hi ha a les olles, mentre li preparen el jaç, dorm d'una tirada
Surt encara fosc, no arribarà a l'hora d'esmorzar al poble, s'haurà d'espavilar, el que sí que farà serà parar a beure. De la font al poble hi ha una esgarrapada, els ramats de cabres estan solts per la serra, no es veuen ni pastors ni caps de déu, els senderons són solitaris, millor pensa: així no caldrà parar a saludar a ningú.
De la punta del mirador contempla tota l'extensió de cases, carrers i places. Les primeres construccions ja corren muntanya amunt. L'última vegada que hi va estar li va semblar més petit, fins i tot més seré. D'aquí estan, se sent el soroll dels motors i el brunzit de la gent en els seus menesters, més fort que no pas l'aigua que baixa pel torrent; l'any està sent generós en pluges.

Nick Lowe - "Cruel To Be Kind"