dilluns, 1 de desembre del 2014

Nous contes per un nou estat. - Segon: L'EXAMINADOR.(22)


Els dos amics ixen a passejar per la vora del riu, quasi sense parlar. Pugen per un senderó que connecta amb un carrer de l’altra riba. Corre un vent esmolat, s'arreceren rere un mur de pedra seca, sota la placeta d’una ermita. D’aquí estan, es contemplen les terres per on pastura. Es distingeix fins i tot el camí que s’enfila vers Escalabornava. El darrer collat de la vall es mostra pregó, llunyanament inabastable. Contemplant-lo, malgrat la remota i il·lusòria imatge, pensa que seria accessible amb no més de cinc hores de marxa.
Li costa engegar, no vol preguntar res, mai ho fa, si no vol parlar, no parlarà. Ha baixat a comprar. Acaba de regressar d’Escalabornava, on hi ha passat el darrer mes. Creu, com altres cops, que pateix uns dies de davallada endut per la melangia, tanmateix mai abans l'havia visitat. Li assegura que quan els seus pares traspassin o els fills de la sa germana es facin grans, i no el necessitin, se n’anirà a viure Escalabornava definitivament. L’han admès a la comunitat. S'atura una estona per comentar-li una cosa referent a la tia que s’està follant, així mateix la defineix. Li demana si n’està enamorat: un sols s'ha d'enamorar de la millor, no serveix de gran cosa, però és així. Li solta de patac.
--La seua bellesa no és gens important, que sigui guapa, tingui bones anques, quina estupidesa! Una persona troba irresistiblement subjugant a una altra, per raons quasi sempre químiques, superficials o profundes, ni físicament i molt menys psíquicament, sempre és així per tornar-se a repetir. Per això és important lo primer que t’haig dit.
No fa per contestar, no sap que dir, o no li interessa, o no hi ha pensat.
--Saps que els d’allà dalt no en volen saber res de camins i senderons. Ja els hi està bé com estan, ells ja saben on van i per on paren.
--I així que hi faràs tu?, si t’han acceptat, és que tens alguna mena d’habilitat, no?
--Sí.
--Te l’han tret ells ara quan hi has estat?
--No.
--Ja sabies que la tenies?
--Ho sabia i no ho sabia. Millor no volia saber-ho. No és res dolent, potser carregós, perquè és una càrrega. Pasturar cada dia és una càrrega també, però a mi m’agrada i em satisfà, això altre no ho sé si m’agradarà. I tenir a tothom a sobre continuadament, no sé si em va, fins ara haig mirat d’evitar la gent, no n’haig volgut saber-hi res.
--Però això és aquí baix, allà dalt… sempre m’has contat moltes coses de la gent d’Escalabornava.
--No et creguis, en veritat no hi tinc cap relació profunda, com fins ara era una visita, era només una visita. Però ells ja ho sabien perquè alguns em miraven de forma rara… o a mi m’ho sembla ara, no ho sé, pararé boig.
Sap que no és convenient que es posi nerviós, per la proximitat d’un episodi d’ansietat, que vol evitar de totes totes. S'aixeca del banc on seuen, tot dient-li que el convida a dinar a casa, de camí pararan a comprar el que li faci gràcia.
Primer s'estranya: no hi ha anat mai a dinar a casa seua, en canvi, ell sí que ha menjat al mas, per tant no és tan estrany, més que res és un acte d’amabilitat al que ha de correspondre. Així que finalment també aixeca el cul, i accepta la invitació.
Tornant al poble li fa cinc cèntims sobre la seua quotidianitat: acostuma a dinar de menú sota casa seua, quan no, dina amb la secretària. Té una bona ampolla de vi, pollastre i verdures a la nevera, prepararà un arròs i unes costelletes de porc. El seu amic, n’està fart de carn, li comenta que li vindria més de gust una mica de peix. Llavors se'n recorda dels calamars congelats i els escamarlans, els musclos, les escopinyes, i les navalles que va comprar l’altre dia de mercat, pensant en un sopar especial amb la núvia.
--És que la secretària no cuina res de res.-- Li clava així mateix-- Ni en sap ni en vol saber.