divendres, 20 de desembre del 2013

A.C.J. -----ONZE (trenta-unè, 7-cinquè)

                                                                  5
--Vols veure al Sebastià?-- Li pregunta el Filippo, més que res per dir alguna cosa i trencar el silenci tibat del despatx.
--Més tard, més tard.-- Respon el capellà, capficat en remeiar i cercar una sortida eficaç pel seu pla. --Que se’n vagin tots a dinar, a les cinc nova reunió.
Al pobre Supun de reserva a l’ajuntament, se li ha posat malament el dinar, quan el xofer del capellà ha parat taula i ha vist que el capellà, contràriament a la seua costum de bon "gourmet", es quedava a dinar a l’ajuntament. En acabat, a les postres ha demanat al Supun que seies a la seua taula. El mateix capellà ha anat a dintre a preparar el cafè i poc abans de servir-lo ha aparegut l’alcalde. El capellà ha demanat als presents com volien prendre el cafè i se n'ha tornat dintre. Molt tranquil ha servit els tres cafès, tots diferents. S’ha assegut i a desfet una petita presa de xocolata embolicada en paper daurat i l’ha sucada en el seu cafè. Instants més tard ha començat a parlar:
--Amics meus, ens trobem en una tessitura prou decisiva, en què caldrà que tots entreguem el millor de nosaltres mateixos. D’un temps ençà han succeït certes circumstàncies que poder fer trontollar les nostres vides i les vides de les persones que més estimem. Vull ser franc, especialment amb tu Supun, doncs l’alcalde coneix perfectament el veritable significat de les meues paraules. Com ja suposaràs, la teua feina des del dia en què vas començar a treballar a l’ajuntament, ha estat de vital importància en l’estreta relació que hem mantingut el senyor alcalde i la meua persona, una feina que fins a l’actualitat has dut amb seny i promptitud. Per aquesta raó he pensat que podries continuar al nostre servei una llarga temporada, per tant et vindrien força bé unes setmanes de descans, abans de reprendre novament la tasca, i de tal manera començar reforçat els pròxims mesos, agafant per les banyes el feixuc esdevenidor que ens espera. Aleshores aprofitant l’avinentesa, en la que és necessari que un de nosaltres viatgi a la capital per resoldre un parell d’assumptes burocràtics, hem pensat que podries ser tu la persona que gaudís d’aquesta estança pagada a la capital, a més a més així ens podries fer un favor personal efectuant una diligència que sols tu pots realitzar. Te’n recordes d’aquell individu de la borda que et causà tants mals de caps?- El Supun resta callat, estupefacte, se li escapa un tímid moviment afirmatiu amb el cap.-- Vas dir que l’anomenaven Rascat, doncs ha arribat a la meua coneixença que el tal Rascat para actualment per la capital, amb una situació d’irregularitat legal, però això a nosaltres no ens importa. El que volem de tu, aprofitant la teua estada a la ciutat, és que l’identifiquis i després ens facis arribar una fotografia ben clara d’ell. Nosaltres et facilitarem les dades corresponents d’on el podràs localitzar. No pateixis, perquè no significarà cap dificultat extra per tu, no l’hauràs d’anar cercant a corre-cuita per tota la ciutat, ni res d’això, sempre el veuràs en públic i acompanyat de gent, és més et diré que el podràs fotografiar a distància, i amb la seguretat d’espectador, ja que disposaràs de tot el temps que dura un matx de futbol, per traure-li la foto. Has estat alguna vegada a la capital, Supun?--
--No.--
--Això no serà cap inconvenient, ans al contrari, ens facilitarà molt i molt la concessió de l’anuència i conjuntament amb la teua acreditació com a funcionari municipal, conto que de seguida, a molt tarda un parell de dies podràs partir. Demà mateix el secretari et donarà unes senzilles instruccions, més que res referents als tràmits burocràtics que abans t’haig esmentat, no creguis que et faran perdre gaire temps, amb un matí faràs. Igualment, no Filippo? Ell mateix et farà cinc cèntims de com es pot moure un per la gran ciutat, no et faci por, que no es mengen a ningú, i et donarà l’adreça de l’hotel, també els doblets corresponents en concepte de dietes i una bona paga extra, la que legalment et correspon, ampliada dels incentius pels objectius aconseguits. El secretari està a la teua disposició per qualsevol dubte que tinguis, i quan allí siguis, la connexió de l’ajuntament estarà oberta a tota hora per tu. Bé, penso que ja ho tenim tot, aquesta tarda la tens lliure, per si has de començar a preparar alguna cosa, encara que jo et recomanaria que no t’enduguessis massa maletes, la capital és plena d’ofertes de tota mena, qualsevol cosa que necessitis la trobaràs a més bon preu i de més qualitat que aquí. Res més Supun, felicitats i que gaudeixis de les teues vacances, te les has guanyades. Ara si ens disculpes, amb l’alcalde hem d’acabar de parlar d’uns altres assumptes. Gràcies Supun.
Els dos principals es desplacen al despatx de l’alcaldia. El capellà té conformat l’ordre del dia. Comença indicant que l’objecte del viatge del Supun és l’entrega en mà a la Delegació de la Junta corresponent de la documentació completa del Sebastià, en vistes del seu nomenament com responsable o encarregat de la Junta a la serra, que és un nou càrrec mig pactat (?) amb els senyors inspectors de la Junta, que reben molt favorablement els informes setmanals del cap d’investigacions. És de gran transcendència endegar aquestes gestions abans que s’avancin els altres batlles, ja bastant emprenyats amb el comtat d'Achón, per giravoltar la natural entesa de consens dels batlles de la serra, en tot el concernent als afers exteriors. Llavors gaudiríem, paraules del capellà: d’un testaferro titulat!
--Si ens passa per sobre, tindrà més poder que qualsevol altra persona de la serra.-- Apunta el Filippo amoïnat.
--Hui, el destituiran abans que se’n doni compte del seu poder, o aboliran el càrrec fins i tot.--
--I les dones?.--
--No mesclis conceptes Filippo. A què bé ficar al mateix sac al Sebastià, que és un element fungible a punt de cremar, i les municipals que són un propòsit de futur, una llavor per germinar, una acció inesperada, estiguis una mica al cas!