divendres, 20 de setembre del 2013

A.C.J. -----ONZE (tercer, 1-primer)




                                                            1
El Supun és retingut al poble. Un nou cas de profanació ha commocionat l'opinió pública. L'alcalde Filippo ha ordenat la detenció cautelar del Supun, per ser l'única persona identificada que transitava pel sector de la serra el dia que es va enterrar el cadàver. També es busca una altra persona, que va fer estada amb ell en una borda la nit anterior, i de la qual no es tenen més notícies. El vigilant del pas ha estat qui els ha denunciat.
Com només un limitat grup de persones acompanyen al fèretre fins al seu sepulcre del bosc, durant un cert temps, els que no han pogut estar-hi són discretament acompanyats, per a què mal que bé, s'acomiadin del finat tal com la tradició obliga. Aquesta pràctica serveix igualment per mantenir una regular vigilància de la sepultura. En el cas que ens ocupa totes les precaucions van ser inútils, ja que els espoliadors varen actuar de forma fulminant; a la primera de la visita que feia la mare del finat, es van trobar amb la tomba desfeta i el cos robat.
       Darrerament els lladres mostren una clara preferència pels cossos que no han sofert el procés d'assecatge, i aquest era el cas. A vegades la família no suporta el marxandatge que es porten els enterramorts, són rebecs al llarg cerimonial i les despeses que comporta, llavors decideixen encarregar-se'n ells mateixos. Els alcaldes estan prenent constància del fet i tenen la intenció d'investigar als sindicats de funeraris, cada cop més poderosos, fins i tot han amenaçat en demanar l'ajuda de la policia departamental, amb el desgavell social que això representaria. Però la indignació de la població augmenta cada cop que succeís una nova profanació. En alguns pobles s'han començat a formar, sense èxit, sometents de guàrdia propers a les zones d'enterraments clandestins, amb el perill que implica l'especial conjuntura. Aquests grups han de ser escrupolosament elegits, per ser una via de penetració fàcil per qualsevol espia o pitjor encara: delator. L'alcalde Filippo ha desestimat la creació d'aquests cossos de seguretat paral·lels, malgrat les pressions rebudes pels seus col·legues en l'última reunió en què es va tocar el tema. Ell no vol dir res, però apunta més amunt, vol agafar directament als caps i per això ha d'assabentar-se de la fondària de la trama i remuntar sinuosament de les branques fins al tronc principal, encara que de moment no ha vist ni branques, ni arrels. La conxorxa dels funeraris és sol pura especulació o difamació com ells asseguren. D'aquí bé la importància del primer sospitós que han capturat, tot i que ell s'ha declarat innocent, l'alcalde pensa que pot extreure alguna cosa del cap de suro del Supun. És de vital importància l'interrogatori que altrament s'ha d'efectuar amb presència del capellà.
El Supun haurà de ser totalment sincer, en cas contrari el capellà descobrirà la seua farsa. La ment li volta boja pensant que és el que ha de contar i com. Té por de què si presenta els fets tal com han estat, es farà un embolic i no se'n sortirà, ningú es creuria que ho ha vist tot per una encigalada. I l'altra és el paio, aquell tan rar de la borda, que no sap d'on venia, ni on anava, potser primer hauria de contar la història d'aquell pobre infeliç que es va dessagnar penjat d'un ganxo, però això seria excessiu. Ell vol mantenir la calma i respondre a les preguntes que li facin a la seua manera, contar històries no se li ha donat mai bé, maleint la mala astrugància d'aquella nit i el matí següent, tot es va tòrcer quan va entrar a la cabana aquell banyut foten crits, d'allí en endavant tot ha anat pitjor fins avui, i espera el que pot passar, que això no ha fet més que començar, deixessin morir a la gent en pau...
--Aquest home encara no ha dinat.-- Digué el capellà. L'alcalde Filippo amb la impaciència a sobre, no tenia gana, i li va saber greu que es tingués d'esperar a què el Supun dinés. La paraula del capellà era inflexible i més quan demanà que el duguessin fora del poble a dinar, on no hi hagués qui el pogués influenciar. Recomanant el parador de l'encreuament de carreteres per la seua impersonalitat. El que allargava més l'espera, puix el parador és, amb sort, a més d'una hora del poble. L'alcalde Filippo no ficà cap impediment, seguint fil per randa les recomanacions del capellà, ordenant a dos dels seus subalterns que acompanyessin al sospitós fins al parador. Per la seua part el capellà se'n va anar a dinar a casa d'uns amics i n'acabà va fer una llarga migdiada.