dimecres, 25 de juliol del 2012

A.C.J. ----- SIS (vint-i-quatré).




















Les nenes venen petits articles a les cruïlles de distribució. Corren d’uns vianants als altres, ofereixen les polseretes, els llapissos de colors, les bufandes de llana, les figuretes de plom; l’últim que els hi resta al cabàs per fer net. --Un gorret de pic llarg pels seus besnéts senyores, la punta roja atrau la fortuna i les ales carmesines són la millor de les proteccions contra la malastrugança--. El Benet es mira una col·lecció de pescadors xinesos en fusta, al temps L’Engràcia i la Medea trien mitja dotzena de cintes de seda. La Bea ha comprat els darrers quaderns de paper a una nena molt bonica que vesteix una brusa i una faldilla amb finíssims brodats en totes les tonalitats del blau.
Aquestes nenes són portadores d’un gen que les obliga a desenvolupar la faceta de mercader ja en plena infantessa. Moltes d’elles, al cap d’uns anys hauran satisfet aquest matís de la personalitat, després es dedicaran al que més els hi plagui; professionalment tendeixen, en un elevat percentatge, a dignificar la tasca de les mamàs adoptives, un ram selecte del que sempre hi ha demanda. Altres faran un art del comerç, les trobarem a les pescateries més exquisides, als ultramarins més captivadors o qualsevol petit establiment tocat per un no sé que d’especial.
Les amistats extretes d’una inconscient proximitat física, després dels trasllats forçats per la vida, calen ser alimentades amb sortides extraterritorials. En tornar a casa els lligams perseveren en contractar un taxista que estigui d’acord a buscar punt per punt a la distància. Dintre del vehicle es bescanvien les compres que han fet a les nenes i senten la sensació reconfortant, feliç, d’estar amb els teus amics, estar i prou.
El taxista pensa que no canviaria el servei de nit per res del món, obre la porta de la darrera i baixen la Bea i l’Engràcia agafades del bracet, així continuaran fins que arribin al portal de casa l’Engràcia, parlaran una bona estona abans que la Bea faci un parell de petons a la seua amiga i surti del Passatge Coltrane camí del seu pis. El Benet s’acomiada amb rítmics moviments de canell de la Medea. Ella a la porta de la urbanització, entra i s’asseu al seu banc favorit del passadís que va del primer pati al bloc C. Respira, es relaxa i escolta.