dilluns, 20 de maig del 2013

A.C.J. -----VUIT (novè)

L’Elsa ha preferit allargar uns dies l'estada al monestir. A mitja tarda, quant la Bea i el Marià han arribat al poble s’han trobat una gernació omplint el carrer. El primer que han fet ha estat demanar un te seguts al menjador de l’Hostal. La Isabel no hi era, els ha servit el mateix noi de recepció. Juntament amb ells, una altra parella silenciosa pren uns refrescos mentre consulta un mapa i unes guies. Després d’arreglar-se surten a fer un vol fins l’hora de sopar. Un gran autocar desallotja momentàniament el carrer. La parada és davant d’una de les fondes, una munió de gent davalla ràpidament del vehicle, un parell de mossos pujats al sostre reparteixen els equipatges, substituint-los pels dels nous viatgers que reemplacen en major nombre i volum als anteriors. Els darrers s’arrapen als agafadors exteriors, aconseguint col·locar la puntera de les botes en l’últim esglaó. Amb pesadesa arranca l’autocar, tapant de soroll el carrer estret. La parella el veu partir, amb l’alegria de les cares dels passatgers penjats dels estreps acomiadant-se del poble.
Uns senyors malfaixats es botonen les camises, se les fiquen per dintre els pantalons i traient unes jaquetes primes de llana de les maletes, se’ls sent comentar: --On voleu dormir aquesta nit nois?--. --No coneixeu res que estigui bé per aquí?-- .-- Home hi ha unes quantes fondes que estan bé, podem anar a mirar. --.--A mi qualsevol cosa m’està bé.--.—Sí, però que hi hagi servei de toc-toc.--.--Això no cal ni dir-ho.--.--Hui, potser serà una mica difícil en un poble tan perdut com aquest.--.--Res deixeu-me a mi, sol cal preguntar a la persona adequada.-- El personatge abandona als companys i marxa carrer avall.
Bea i Marià prossegueixen quasi en silenci. No han parlat massa des de què han tornat del retir monàstic, allí dalt tampoc, contínuament gaudien de la companyia de la instructora o sinó de l’Elsa; o estaven amb altres o estaven sols.
Ocupen la taula reservada del menjador. La parella dels mapes se seu a la taula del costat, van pel segon plat i encara no parlen. Els que més soroll fan són la colla dels senyors que han baixat de l’autocar, parlen dels negocis o de visites i de l’anunci d’un nou material descobert que permetrà reobrir antics projectes aparcats. La majoria semblen entusiasmats amb la noticia, però n’hi ha un que mostra certa desconfiança sobre la vigència actual dels vells plantejaments, en una societat abocada, segons ell, a un canvi profund. Els conservadors més convençuts, argumenten què per molt que arribi a alterar-se l’ordre social, els fonaments de la comunitat persistiran serenys. --Com pots parlar de fonaments en un lloc on no n’hi ha.-- Li contesta l’escèptic. --Precisament per això, perquè un sistema rutlli, ha d’haver un altre que no funcioni, o que funcioni a l’inrevés.---És la famosa llei de la compensació, s’aplica per qualsevol circumstància vital.---L’equilibri, ja ho deien els clàssics.-- Els partidaris de l’opinió general es recolzen els uns als altres.
A ells no lis ve de gust parlar, es dirien coses que en aquest moment no volen escoltar. El seu vincle ja ha superat ja la cota més alta, i creuen què difícilment recuperaran la comunió aconseguida fa uns dies tan sols. Ves a saber si fins i tot no es pregunten si realment va ser tan important per a tots dos.