dimarts, 3 de novembre del 2015

Nous contes per un nou estat. - Setè: EL VICECONSOLAT (9)


               La Clara reprèn la narració: --Sí, però si no fos perquè uns insignificants lladregots van encertar, i de quina manera!, en perpetrar dos cops seguits, apoderant-se amb molta facilitat d'unes quantitats tan elevades, tampoc hagués fet de senyal de reclam.
--Però eren tan curtets els pobrets. --Es lamenta la tieta de la Clara, mentre apila el paquet que acaba de fer sobre el munt que n'hi ha en una tauleta auxiliar.
--Sí, abans de tornar al seu cau tothom ja ho sabia, no hem d'oblidar de la gran presència de la canallesca a la Vall, també de tornada als seus caus respectius, doncs això que ja els esperaven i tant com van arribar els hi van arrabassar sense consideració, com ells van fer amb els dos vailets, que es veu que van oposar resistència. L'altre, el senyor Cabal, va salvar la pell, per molt que l'abandonessin en una apartada pista descalç i mig despullat.
--També va tenir la sort de ser el primer. --Comenta la tieta. --Si es pot dir així.
--I quina necessitat tenia el senyor Cabal de viatjar amb tant de doblers?
--Els volia deure invertir fora de la Vall, i com vam estar tants dies tancats devia tenir pressa.
--Però aquestes quantitats, aquí a la nostra Vall!
--Te'n faries creus, Elisa.--La batllessa sembla que sap del que parla.
--A mi em va saber més greu aquells dos pobres nois. Sí que n'havien fet de malifetes, i de ben grosses, però tan joves... i els seus pares, famílies respectables del nostre poble, morí cosits a trets com dos porcs fers.
--Doncs que et vols que et digui tieta, pel poble hi ha gent que creu, que d'alguna o altra manera estaven involucrats amb l'assassinat de la viceconsolessa, l'anterior a la nostra Manuela, no per res era parenta d'un d'ells.
--Tieta, era tieta, com jo de tu Clara, no cal que fomentis encara més les injuries, no és pas això el que ens convé, tal com estan les coses
--A més a més és una cosa que mai es va poder provar. --L'alcaldessa aporta la visió oficial de les investigacions.
--Jo vaig sentir que els representants del petit país els havien citat a judici i que fins i tot els hi pagaven el viatge.
--No, puc certificar que això també és fals. --La Manuela, transitant entre les tertúlies obertes, s'afegeix a la conversa de la cuina en el punt que ella, com recentment arribada a la Vall pot intervenir amb convicció.
--No t'estranyi que ells mateixos haguessin fet córrer el rumor, ens estaven donat molts problemes, però no teníem les suficients mans per poder investigar-los de prop. Però ja ho teníem present, suposo que amb tot l'enrenou, es van fer ràpidament amb molt de doblers i van abandonar la Vall abans de repartir-lo amb els seus còmplices.
--Amb la mala sort de trobar-se amb uns bandits pitjors que ells, només creuar la collada.