divendres, 20 de març del 2015

Nous contes per un nou estat. - Quart: “THIS GUY'S IN LOVE WITH YOU” (10)


El divendres la Immaculada disposa d'un forat a l’agenda. No vol fer cap al dinar tibant-li la polla, cal desfogar-se abans; el nostre home considera que les palles són per la canalla. La Imma atén, al contrari d’altres, amb gentilesa, factor que li ha creat una excel·lent reputació entre els mascles de la vall. Malgrat la seua edat, en un no res arribarà a la cinquantena, es conserva la mar de bé. S’ha casat un parell de cops, la primera vegada el seu marit no ho va poder suportar. Així que es va casar de nou amb un client, d’això ja farà més de quinze anys. Actualment atén un parell de dies a la setmana: els divendres i els dilluns, per aquesta raó no és pas senzill trobar lloc pel mateix dia. Tampoc fa més de dos clients al dia: un al matí i un a la tarda, les nits són sempre pel seu marit. El funcionari amb tot ja havia reservat amb antelació, ell visita també a les altres bagasses de la vall, però com la Imma cap. Les altres són més joves, sí, però no són ni la meitat de professionals que ella. Mai té pressa, ell la freqüenta a les tardes, berenen abans o després, segons. Surt de casa la Imma ben satisfet, no com les altres, de les que s’endú una sensació de disgustada feblesa dins dels calçotets.
La cosineta Ramoneta fa poc que ha complert els divuit anyets. Els pares se sorprenen de la invitació del nebot funcionari, però davant la presència de la viceconsolessa i l'acompanyament, sempre ben ponderat del nostre home, no hi posen cap impedimenta, ans el contrari: és un bon moment perquè la nena comenci a conèixer gent important, sortint del cercle habitual dels amics de col·legi. Aquest esdeveniment a ella li serviria per agafar experiència social, a més a més la confiança amb el nostre home és total. Queda clar que els pares no saben de la relació de la viceconsolessa amb la parella de la "mobilette", ni la seua assistència al dinar.
La Ramoneta no sap que ficar-se, sa mare maldiu les presses de la invitació. Si hagués tingut un parell de dies, hauria sortit de la vall, aquí no es troba roba per vestir com cal. La senyora fa les seues indagacions, i no en treu res en clar. Als seus cercles ningú s'ha assabentat del convit de la viceconsolessa, no cal dir que l'anterior porca marcolfa subalterna, s'ha beneficiat de la seua nova condició, en l'actualitat gairebé ningú la insulta en públic. Angoixada, finalment truca al nebot perquè li faci cinc cèntims sobre les característiques de la festa, la pobra està per anar a veure sa germana, per si alguna de les seues filles li presti alguna peça apropiada, encara que dels gustos d'aquelles tres patxots no es pot esperar gran cosa. El paio, amb molta cura, l'adverteix de la informalitat de la reunió, dedicada més que res al jovent, però no sense una certa rellevància social. El que confon encara més a la senyora. Quan el funcionari passa a recollir a la Ramoneta, la noia du un senzill vestit, ni massa modern, ni del tot tradicional, per sobre els genolls, d'escot recte. Una xaqueteta blau marí sobresurt de la bossa, per si al tard refresca. 
 
Los Angeles - "Momentos"