divendres, 30 de gener del 2015

Nous contes per un nou estat. - Tercer: EL DISSORTAT. (13)

Foto. J.M. Molgor.

El Damiano no acostuma a fer migdiada, alguna becaina cau mentre pastura. Aquesta hora sempre li va molt bé per desenvolupar certes activitats sense que ningú l’emprenyi. El du a la seua cambra, a la part esquerra del mas, encarada a l’est amb entrada des de l’exterior, també connectada internament a la resta de l'estança. El fa seure fora, mentre ell entra a buscar la carpeta amb l’informe del Ramiro. Surt canviat de roba, mudat i solemne, guarnit amb una mena de canotier i una estola lila al coll.
--Seu. --Li diu. El Ramiro encara badava mirant els testos. Consulta els papers escrits a mà, els enllesteix en uns segons com faria un metge revisant l’analítica d’un pacient. --No hi veig res d’estrany. —Solta, com metge qualsevol. Es deté uns segons demanant-li per la seua joventut.
--Què passa res?
--No, res d’especial, només una cosa Ramiro, recordes passar un mal tràngol de jove? Com un accident, una malaltia greu, alguna cosa? O potser quan eres encara infant?
--Una malaltia!, no haig estat mai malat, i d’accidents… d'aprenent sempre duia alguna nafra que altra, però no massa cosa.
--I de nen?, pensa-hi Ramiro.
--Tampoc. Vaig tenir una infància d’allò més normal.
--Així doncs res?
--No.—El Ramiro comença a inquietar-se.
--Tranquil Ramiro, el teu cas és molt normal. —Comença a espantar-se, no era per això que havia pujat fins aquí. --Hi ha persones que en veritat són com ponts…
--Ponts?
--Sí, ponts, transicions per altres vides més importants, la seua raó de ser en aquest món no seria rellevant, si no fos per la seua missió vers a una altra persona.
--I jo sóc d'aquests?
--Podria ser, per això et deia si de petit vas patir un ensurt important.
--Però aquí podria ajudar jo?, si estic sol com un mussol.
--Una altra possibilitat seria que siguis un final de via. És a dir una vida que no anés enlloc, llavors no tindries descendència i la teua missió seria gaire bé irrellevant, esperant, això sí, una oportunitat millor. A vegades només és degut al fet que t’ha tocat un cos defectuós que no serveix per reproduir-se o que val més que no es reprodueixi, per això et dic de tenir més sort en una propera existència.—
--Collons, o un pont o un cul de sac!, així ja puc fotre el camp ben content. La mare que ho va parir, déu n’hi do! No calia trencar-me tant el cap, si ho arribo a saber, a benes haguera pujat…
--No t’emprenyis Ramiro, no en trauràs res, hi ha molta gent que viu per morir-se i prou, i són la mar de feliços.
--Però ells no ho saben!
--O potser sí que ho saben. Res no és tan greu Ramiro, pensa que…
--Ma mare!
--Deixa tranquil·la a ta mare.
--No, ma mare sempre deia que… que quan era petit gairebé ens atropella un cavall desbocat que baixava corrent pel carrer major fins a la plaça d’església, ja no me’n recordava, però ella, al cel sigui, ho contava molts cops, jo ja no la feia cas, però sí, a més li va agafar un atac de plorera que li va durar dies, segons deia ella, i l’àvia ho confirmava, ara me'n recordo, jo no les feia cas, però va passar, no devia tenir ni cinc anys. Era el cavall de la lletera, el cavall no va parar fins a xocar contra el mur carregat amb tot el carro de la llet darrera.
--Això, evidentment ho canviaria tot.