diumenge, 17 de juliol del 2011

Vall de Manyanet, Fontmentiró.

   Vall de Manyanet mirant al sud, tot just passat l'Estret
  Situaríem la surgència al centre de la imatge, entre les dos torrenteres, vora i per sobre un petit espai verd sense vegetació.

        Vall de Manyanet. 
La vall s'estén com una fulla de plàtan entre les de Boí i Filià, un cop superat l'Estret, que l'escanya just abans. Les pastures es llancen per tots cantons convidant a una llarga i suau excursió vers algun dels seus límits.
Poc abans, força estona una potent surgència crida l'atenció dels que avancen per la pista que retalla el vessant dret de la vall, provinent del poble del mateix nom, cercant l'inici de l'engorjat o endinsar-se en els prats alpins que l'Estret oculta.
Les aigües blanques sorgint de gairell a uns 1.600m. d'alçada, es mostren uns metres fins que de seguida s'amaguen en un petit engorjat per restar ocultes per la vegetació abans de desguassar al riu de Manyanet.
Passen els anys, només cal trobar el moment per atansar-nos.










    FONTMENTIRÓ
El nom correspon a la falsa resposta que segons la població local, experimenta sobre les precipitacions a la vall.
         Penjada sobre la marge esquerra de la vall de Manyanet, el seu llit s'assenyala entre dos clares torrenteres.
      Per arribar-hi prendrem la pista que parteix de Manyanet, fins poc abans del barranc de Comallavei. Baixarem per un senderó fins la borda de Rafel, ven visible sobre un prat. Creuarem el riu de Manyanet i ascendirem pel tàlveg de la font fins arribar un punt abans de què giri a l’esquerra, evitant els saltants d'aigua, per anar a buscar la carena que ens conduirà fins la boca.
       És molt possible que amb la font activa no es permeti superar els primer metres entollats i baixos de sostre, esperarem a que el nivell sigui mínim o millor que no surti aigua per la boca. De moment el neoprè tan sols serà necessari per aquest primers metres, després la galeria pren alçada, és més, sempre buscarem les part altes per continuar progressant. Fins que ens toparem amb el curs actiu i un sifó ens barrarà el pas.
       Localització: 6-9-2009. 
       Primera exploració: 11-9-2009. No surt aigua per la boca. Passada la primera tolla, trobem una galeria amb una aportació i una colada, un pas superior per explorar. Es continua per la galeria principal desobstruint un passatge superior, que després de superar un ressalt ens porta a un curs actiu que mena a un sifó. Seguint la galeria activa fem cap a la galeria d'entrada. Sembla ser que es  podria buidar el sifó. Falta topo.


       La toponímia de la serra de Plandestàns per sobre la surgència, contarfort de la serra des tres Pessons, indica alguna referència (Cap del Pouet, Barranc del Pouet). Nosaltres, fa uns anys van estar prospeccionant pels calcoesquistes sobre l'estany de Filià: Tossal de les Tres Muntanyes, Estanyets i Tossal de la Calma. Prop d'aquest últim s'obren unes esquerdes de distensió d'escàs interès, que va ser l'únic destacable que vam veure.
 
     Riu Manyanet a l'alçada del tàlveg del Fontmentiró